Pak eerder de fiets dan de auto

Pak eerder de fiets dan de auto

Beeld: Pexels

UTRECHT – In Nederland zijn er zo’n 8,8 miljoen personenauto’s waarvan 88,6 procent op naam staat van een particulier. Een auto pakken is voor velen niks bijzonders en het gebeurd ook nog te vaak. Voor kleine afstandjes zoals de supermarkt of naar werk gaan, wordt de auto gepakt in plaats van de fiets of het openbaar vervoer. Als mensen vaker de fiets zouden pakken, zou dit vele voordelen hebben.

Allereerst heeft het een positief effect op je fysieke gezondheid. Het is namelijk erg gezond om wat extra beweging te pakken door je fiets te pakken, hierdoor krijg je je dagelijkse beweging. Je fysieke gezondheid ligt gekoppeld aan je mentale gezondheid en als je je lekker in je vel voelt (letterlijk), ga je je ook lekkerder in je vel voelen (figuurlijk). Beweging zorgt ervoor dat je je mentaal beter voelt, daarbuiten is fietsen ook nog eens beter voor je portemonnee. Geen geld hoeven uit te geven aan een auto, de benzine en belastingen kan je veel geld besparen.

Maar wat natuurlijk de allerbelangrijkste beweegreden moet zijn voor jongeren, is dat ze iets doen tegen de klimaatverandering door de fiets te pakken in plaats van de auto. Door verminderde CO2 uitstoot helpt dit kleine beetjes tegen de opwarming van de aarde. In de reportage legt Ellen van den Beld uit dat het hartstikke goed te doen is om alles met de fiets en het openbaar vervoer te bereiken. Fietsenmaker Fabrice Pronk van de Bikeshop Amersfoort is het hiermee eens en wil de jongeren aanzetten om wat vaker de fiets te pakken!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.