De griepgolf in Nederland is dit jaar ernstiger dan in voorgaande jaren en duurt inmiddels al vijf weken. Het aantal mensen met griepachtige klachten is hoog en heeft invloed op verschillende sectoren, met name de zorg en het onderwijs. Het aantal ziekenhuisopnames door de griep is gestegen, en de werkdruk in zorginstellingen neemt toe doordat medewerkers massaal uitvallen.
Volgens Foekje Stelma, onderzoeker bij zorginstituut Nivel, heeft de griepgolf dit jaar een bredere impact dan normaal: ‘Dit jaar zien we een zwaardere griepgolf dan voorgaande jaren. Het aantal gevallen is aanzienlijk gestegen, maar het is nog niet zo heftig als de pieken die we voor de coronaperiode zagen.’
De griepgolf heeft ook invloed op de arbeidsmarkt. Met name bij bedrijven die binnen sectoren vallen waar fysieke aanwezigheid noodzakelijk is, zoals in de zorg en het onderwijs. Daar raken medewerkers snel uitgevallen door ziekte, wat leidt tot hogere werkdruk voor de overgebleven werknemers. De druk om door te werken neemt toe, en werkgevers moeten improviseren om het verlies aan capaciteit op te vangen, wat de werkvloer extra stressvol maakt. Daarom is het belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers een manier vinden om de werkzaamheden voort te zetten en tegelijkertijd te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden extra maatregelen getroffen. Foekje Stelma geeft aan: ‘Hoewel de corona maatregelen grotendeels verdwenen zijn, kunnen deze nu helpen bij het bestrijden van de griep. Wanneer je erg ziek bent, is het belangrijk om thuis te blijven en niet naar het werk of de school te gaan, om zo de kans op verdere besmetting te verkleinen. Daarnaast is het slim om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en veel je handen te wassen.’ Deze maatregelen zijn essentieel om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar werken alleen als iedereen meewerkt.
Bekijk hieronder de reportage over de invloed die de griepgolf heeft op een radioredactie: