De kledingindustrie moet vanaf 2025 de helft van de kleding die zij in 2024 op de markt hebben gebracht gaan recyclen of hergebruiken. Dit komt door de invoering van de Wet Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel. “Er is in die tijd veel over gesproken, maar we zien nog maar weinig resultaat”, vertelt Johan Jongkind, marketing en communicatie manager bij Sympany.
“Rondom de UPV Textiel merk ik dat de overheid afwachtend is en de verantwoordelijkheid volledig bij de producenten neerlegt”, zegt Jongkind. Fabrikanten hebben echter weinig voordeel bij deze veranderingen. “Kleding wordt over de hele wereld zo goedkoop mogelijk gemaakt. Het betekent dan ook vooral extra kosten, omdat recycling en hergebruik duurder is dan het produceren van nieuwe kleding.”
Op andere gebieden is de overheid wel actief bezig met het stimuleren van hergebruik van kleding. “In Noord-Holland hebben wij een fabriek kunnen automatiseren door een subsidie van de overheid. Hierdoor kunnen wij ons meer bezighouden met het inzamelen, hergebruiken en recyclen van textiel.” Jongkind ziet graag meer haalbaarheid in de wetgeving: “Het had ambitieuzer en strikter gemogen moeten worden, want op die manier kan er ook echt actie komen en is het haalbaar.”
In Nederland ligt er potentie in het hergebruiken van kleding. “De Nederlandse textiel is van zulke goede kwaliteit dat het vaak nog eenvoudig hergebruikt kan worden. We zien regelmatig dat kleding die in onze containers terechtkomt, eigenlijk zo in een tweedehandswinkel zou kunnen liggen.”
Een initiatief dat bijdraagt aan meer bewustwording over textielafval is de pop-upstore van Dieuwertje Vorstenbosch en Lot van Os op station Utrecht Centraal. Zij runnen de winkel vrijwillig om aandacht te vragen voor de vervuiling die de kledingindustrie veroorzaakt. De winkel is open van 18 februari tot 1 maart. Het project wordt ondersteund door NS en gefinancierd door het Ondernemersfonds Utrecht, een fonds waarmee ondernemers initiatieven kunnen realiseren die bijdragen aan een aantrekkelijkere stad.