Wachttijd eruit halen kan doorstroom in woningmarkt verbeteren

Wachttijd eruit halen kan doorstroom in woningmarkt verbeteren

Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor. De krapte op de woningmarkt houdt aan. (ANP RAMON VAN FLYMEN)

UTRECHT – Altijd is er al veel te doen geweest om de woningmarkt, maar de laatste jaren is de markt flink onder druk komen te staan. Je hoort zo nu en dan iemand voorbijkomen die zegt de oplossing te weten om uit die woningcrisis te komen. Of in ieder geval een manier heeft om alles weer een beetje op gang te laten komen. Jeroen Wilhelm is er daar een van. Met zijn twintig jaar ervaring in de vastgoedmarkt heeft hij een visie ontwikkeld hoe de woningmarkt weer in beweging kan komen. Hij is namelijk van mening dat wanneer de ‘wachttijd’ uit de woningmarkt wordt gehaald, hij weer gaat draaien. Dat is ook wat hij met zijn initiatief Cribb wil bereiken.

Laten we bij het begin beginnen. Als we het hebben over wachttijd, zullen veel mensen gelijk denken aan wachttijden voor (sociale)huurwoningen. Wilhelm zet het begrip wachttijd in een ander perspectief. Hij heeft het over koopwoningen. Kopers zitten meestal op elkaar te wachten, volgens hem. Dat komt doordat woningzoekers die hun eigen huis ook in de aanbieding hebben, tijdens hun zoektocht hun eigen huis nog niet te koop aanbieden. Er ontstaat zo een overvloed aan woningzoekers en een tekort aan woningaanbieders. Deze doorstromers, zoals ze ook wel genoemd worden, hopen zo niet zonder woning te komen zitten, schrijft hij op zijn website.

Cribb is een platform, opgericht door onder andere Jeroen Wilhelm, dat dit probleem probeert te doorbreken. Zij zorgen er met hun platform voor dat woningzoekers tegelijk met hun zoektocht, hun eigen woning in de verkoop zetten. Met dit idee wordt er dus geprobeerd die wachttijden voor koopwoningen te voorkomen. Alleen dit is niet zo gepiept, zegt hoogleraar huisvesting Peter Boelhouwer. “Als er maar een paar huizen op staan, dan werkt het nooit natuurlijk.”

Om die wachttijd, zoals Wilhelm het zegt, eruit te halen is het van belang dat er dus een gezonde doorstroom gecreëerd wordt. Daarvoor wordt er vooral gekeken naar de 55-plussers die moeten verhuizen, maar juist dat is erg lastig, zegt woningmarktexpert Paul de Vries die meerdere onderzoeken bij het Kadaster heeft gedaan. Vaak zit deze doelgroep op dit moment op een hele gunstige plek waar zij niet snel vanaf zullen wijken. Daar komt ook nog bij dat deze doelgroep helemaal niet naar kleinere woningen verhuizen. Wanneer zij verhuizen is het vaak naar grotere woningen met bijvoorbeeld een tuin. Het is nu dus nog maar de vraag of het plan van Jeroen Wilhelm om de wachttijd eruit te halen gaat lukken. Ook De Vries is net als Boelhouwer van mening dat het ‘valt en staat met voldoende deelnemers’.

De woningmarktexpert kan zich wel wat voorstellen bij de uitspraak van Wilhelm dat de woningmarkt, door het weghalen van de wachttijd in de woningmarkt zoals wordt geschetst, uiteindelijk weer gaat draaien. “Ik heb het niet tot in den treuren geanalyseerd, maar je maakt hierdoor de periode dat je naar een woning zoekt inderdaad wel korter. De vraag is nu nog of dit gaat lukken. Het zal in ieder geval wel meer ruimte geven”, aldus De Vries.

De uitspraak van Jeroen Wilhelm is misschien wat ambitieus, maar er zit dus zeker wel een kern van waarheid in. Natuurlijk is het geen oplossing voor het woningprobleem, legt De Vries uit. “Daarvoor zijn er gewoon meer nieuwe woningen nodig.”  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *