Gevolgen voor reizigers door bezuinigingen op het openbaar vervoer

Gevolgen voor reizigers door bezuinigingen op het openbaar vervoer

DEN HAAG – Het huidige kabinet heeft bezuinigingen aangekondigd voor het openbaar vervoer. Deze zijn specifiek gericht op vervoerregio Amsterdam en metropoolregio Rotterdam Den Haag. Afgelopen dinsdag heeft de Vervoerregio Amsterdam samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een petitie over gedragen aan de Tweede Kamer. De bezuinigingen hebben een enorme impact.

Bezuinigingen op het OV raken niet alleen reizigers, maar hebben brede gevolgen, stelt adviseur mobiliteit Casper Stelling: “De bezuiniging op het openbaar vervoer heeft velen neveneffecten, omdat de mensen die met het openbaar vervoer reizen onder andere in hun portemonnee worden geraakt. Denk bijvoorbeeld aan besparingen op het sociaal domein en aan hogere waarden van huizen.” Stelling bekritiseert de focus van het kabinet: “Het kabinet zoekt snelle besparingen zonder het totaalplaatje te overzien. Dus bijvoorbeeld naar het belang van het OV, want het OV is cruciaal voor klimaatdoelen en sociale participatie.”

Wel begrijpt Casper Stelling waarom het kabinet moet bezuinigen: “Er is van te voren in het kabinet afgesproken dat er een generieke bezuinigingsopgave moet komen, waarbij er dus niet is afgesproken waarop. De overheid heeft namelijk te maken met kostenstijgingen, inflatie en lagere inkomsten. Dus er moet ook echt ergens op worden bezuinigd en dat doet pijn.” Casper Stelling begrijpt waarom autobezitters ontzien worden bij de bezuinigingen: “Als we kijken in Nederland, dan heeft het overgrote deel van de bevolking een eigen auto. Democratisch gezien willen de meeste Nederlanders dus ook graag met de auto reizen. Als het kabinet het autorijden nog duurder gaat maken, dan zal ook het inkomen onevenredig worden.”

Casper Stelling adviseert: “Mijn advies is om niet te bezuinigen, maar juist te investeren in het OV. Op langer termijn zullen deze investeringen juist positieve effecten hebben op de samenleving en andere sectoren, maar ook op de duurzame mobiliteit in Nederland.”

Verslaggever Lucas van Ackooij was afgelopen dinsdag bij de petitie overdracht in de Tweede Kamer. Hij spreekt met Melanie van der Horst, voorzitter Vervoerregio Amsterdam, en met Laurens van Doeveren, wethouder gemeente Wassenaar. Bekijk hieronder de videoreportage: 

Over de auteur

Lucas van Ackooij

Lucas van Ackooij (2006) is journalist in opleiding en is erg gedreven om al het nieuws uit te zoeken en over te brengen aan de rest van Nederland. Hij wilt uitzoeken hoe dingen in elkaar zitten en hoe mensen (anders) denken. Nieuwsgierig is hoe je hem in 1 woord zou kunnen omschrijven, maar ook met de woorden georganiseerd en respectvol. Als iets met onrecht gebeurd, is hij één van de eerste die daar meer over wilt weten. Hij heeft een enorme politieke interesse en heeft dan ook ambities om daar zijn werk van te maken, zoals politiek verslaggever. Later bij de televisie werken als presentator, bijvoorbeeld bij een talkshow, ziet Lucas ook wel zitten. Hij zal zich altijd inzetten om de waarheid boven water te halen. Bovendien wilt hij dat alle kanten van een verhaal aan het woord komen, zodat het volledige plaatje in beeld wordt gebracht.