Pabo-studenten en werkdruk: motivatieboost of struikelblok

Pabo-studenten en werkdruk: motivatieboost of struikelblok

Bron: Arthur Krijgsman

Het studentenaantal op de pabo’s is met negen procent gestegen, goed nieuws want de tekorten in het onderwijs zijn nog steeds een groot probleem. De stijging is weer voor het eerst sinds 2020. Maar hoe kijken de studenten van de pabo naar de werkdruk die hun te wachten staat.  

Met nog 9800 vacatures voor voltijdbanen in het primair onderwijs zijn er nog genoeg banen te vullen. Hoe ervaren de studenten van de pabo op HAN in Arnhem de druk die het onderwijs met zich meebrengt? “Je ziet het wel met dat je in je derde jaar een keer wordt gevraagd om in te vallen of tijdens je lio (leraar in opleiding) een klas over te nemen.” vertelt Lonneke Brant, voorzitter van de studievereniging leerKRACHT.  

“Soms mis je dan nog wel een stukje begeleiding als student. Al zien sommige juist wel waarom ze dit vak zijn gaan doen en is het extra motivatie.” De werkdruk in het onderwijs is hoog dus lopen studenten eerder vertraging op. De studie krijgt soms minder prioriteit, omdat studenten het goed willen doen en er voor de kinderen in hun klas willen zijn., aldus Brant. Ze voelen een verantwoordelijk naar de kinderen in de klas.  

Veel studenten zien het zelfstandig voor de klas staan als extra motivatie om in het laatste jaar te knallen en hun studie af te maken. Volgens Brant is het belang van goede begeleiding voor studenten en startende leraren groot en helpt dit ook de werkdruk behapbaar te maken.  

 

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com