Het aantal mbo-studenten neemt de komende vijftien jaar met meer dan 30.000 af, blijkt uit de nieuw gepubliceerde prognoses van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze afname is ontstaan door lagere geboortecijfers, maar bovenal door minder interesse in mbo-opleidingen. Hbo- en universitaire studies blijven maar groeien in populariteit. Hoe beïnvloedt de daling van het aantal mbo-studenten de waardering voor praktijkgericht werk?
Mbo-studenten spelen een cruciale rol in sectoren als de bouw, de techniek en de zorg. Lex Herweijer, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, ziet dat tijdens de coronapandemie het belang van deze sectoren extra zichtbaar werd: “Op dat moment realiseerde mensen zich extra hoe belangrijk dat werk is.” Ondanks deze waardering, blijft het praktijkgerichte werk vaak onvoldoende erkent. ‘Gemiddeld genomen is er toch best wel een flinke kloof tussen mensen met een mbo-opleiding en bijvoorbeeld een universitaire opleiding,” aldus Herweijer.
MBO-studenten kunnen te maken krijgen met de vooroordelen.Dit zit in woordkeuze, laag- en hoogopgeleid, maar ook in goed bedoelde adviezen: ‘Later kan je toch nog doorstuderen’, is iets wat veel mbo-studenten vaak horen. Toch zijn mbo-studenten, volgens Karim Amghar in de Correspondent, juist de ruggengraat van onze samenleving.
Herweijer bevestigt dit, omdat hij denkt dat een daling in mbo-studenten niet negatief is voor de waardering van de beroepen die zij invullen. “Als deze mensen schaarser worden, zal de waardering toenemen.” Het is dan ook van groot belang dat mbo’ers niet alleen worden erkend, maar ook beter gewaardeerd en beloond.
Dat de waardering voor praktijkgerichte beroepen toeneemt, is niet ongunstig. Mbo’ers vormen namelijk een groot deel van onze arbeidsmarkt. Dit roept de vraag op wat eigenlijk de gevolgen zijn van minder mbo’ers voor onze arbeidsmarkt?
In de uitzending van 20 februari 2025 vertellen econoom en lector sociale innovatie Joost van der Weide en vicevoorzitter van JOBmbo Efe Boray het belang van mbo’ers voor onze samenleving.