UTRECHT – Landelijk is het aantal Pabo-studenten met 9% gestegen ten opzichte van 2023. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van de Vereniging Hogescholen. Toch kampt Nederland nog steeds met een lerarentekort. Waar komt deze stijging vandaan en wat is de impact op de onderwijskwaliteit?
Sinds de jaren ’90 wordt er gewaarschuwd voor een lerarentekort in Nederland. Dit tekort wordt veroorzaakt door de uitstroom van oudere leraren die met pensioen gaan, een te lage instroom van nieuwe docenten om de vergrijzing te compenseren en krapte op de arbeidsmarkt. Of de toename in Pabo-studenten een positieve ontwikkeling is of slechts een tijdelijke piek, moet nog blijken.
Boven op de 60 studiepunten, ook wel 1.680 uur studiebelasting, maken eerstejaarsstudenten ook toelatingstoetsen; aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Daarnaast is er een landelijke reken- en wiskundetoets op havoniveau. Erik Schakelaar, directeur opleidingen bij hogeschool KPZ, is bezorgd over de studiedruk: ‘’Dat betekent gewoon dat je extra studielast krijgt en daar maak ik me zeker zorgen om. Maar er zijn initiatieven voor, zoals het maken van een portfolio op het MBO als alternatief op de toelatingstoetsen.’’
De Pabo wordt opgesplitst in onderwijs voor verschillende leeftijdsgroepen, met als doel de opleiding aantrekkelijker te maken voor mannelijke studenten. Schakelaar betwijfelt of deze aanpak het probleem oplost, ‘’Ik vraag me persoonlijk af of dat werkelijk meer jongens gaat trekken. Het bewijs daarvoor is niet aanwezig.’’ Ook zegt hij dat de combi-studies van de Pabo geen negatief effect hebben op de onderwijskwaliteit.
Schakelaar ziet de stijging van het aantal pabo-studenten als een teken van toenemende waardering voor het beroep: ‘’Ik denk dat steeds breder wordt ingezien dat het een maatschappelijk belangrijke baan is en dat je daarin van betekenis bent.’’
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besteedt hier steeds meer aandacht aan. Zo lanceerde het begin dit jaar de campagne ‘Werken met de Toekomst’, om kiezers en instromers te stimuleren voor een carrière in het onderwijs.
Luuk Bruijnen, voorzitter en persvoorlichter studentenvakbond Vidius kwam bij de uitzending van Upd8 langs. Hij vertelt over de werkdruk die de studenten ervaren en hoe wat namens de vakbond een oplossing kan zijn. Kijk het hier: