Trump vs. Hollywood: Een politieke oorlog

Trump vs. Hollywood: Een politieke oorlog

Afbeelding: Creative Commons

De spanning tussen Donald Trump en Hollywood is niets nieuws, maar met de recente Oscar-nominaties laait de strijd weer op. Dit jaar zorgden de nominaties voor flink wat discussie: Dertien nominaties voor Mexicaanse acteurs en de film ‘Anora’, met twee Russische hoofdrolspelers, sleepte maar liefst vijf Oscars binnen. In een tijd waarin Trump zich fel uitspreekt tegen alles wat hij als “woke” bestempelt, lijkt de filmwereld een tegengeluid te laten horen.

Volgens Björn Soenens, Amerika correspondent voor VRT in Vlaanderen, voert de voormalig president “een oorlog tegen de ‘woke’ dingen, de trans personen en eigenlijk bijna alles wat divers is.” Hollywood past daar niet in. “De Oscar-winnaars worden gekozen door regisseurs, producers etc., en dit is een wereldje dat Trump al een tijdje gebruikt. Dit zijn personen die worden gezien als mensen die niet weten hoe normale mensen leven. Trump vindt dit niet het echte Amerika, dus dat botst.”

Hollywood is voor Trump al jaren een doorn in het oog, maar volgens Amerika expert Raymond Mens zal hij niet direct reageren op de Oscars. “Ik denk niet dat Trump heftig gaat reageren op de Oscar-nominaties. Hij laat Hollywood altijd even voor wat het is en gebruikt het wanneer hij het nodig heeft. Als het op dat punt komt, dan kan hij hier wel op reageren.”

De Academy Awards zijn steeds meer een podium voor inclusie en diversiteit, iets wat lijnrecht tegenover Trumps boodschap staat. De oorlog tussen Trump en Hollywood is daarmee een strijd van twee werelden: een conservatieve, nationalistische beweging versus een progressieve industrie die diversiteit omarmt. “Mocht hij de nominaties uiteindelijk aangrijpen voor zijn politieke strijd, dan zal hij Hollywood waarschijnlijk neerzetten als een eliteclub die geen voeling heeft met de ‘gewone Amerikaan’.”

Tegelijkertijd blijft de filmindustrie doorgaan met het belonen van verhalen die juist deze diversiteit en inclusie centraal stellen, wat de kloof tussen beide kampen alleen maar groter maakt. “De vraag is niet of dit een verder conflict wordt, maar wanneer”, zegt Björn.

 

 

Beluister hier de audio reportage over dit onderwerp

Over de auteur