Uit een artikel van het Trimbos-instituut blijkt dat steeds meer jongeren geen idee hebben hoeveel nicotine er in vapes zit, en dus de gevaren/gevolgen niet goed kunnen inzien. Maar hoe kan je als organisatie of school voorkomen dat jongeren vapen?
Danielle Cohen is naast longpatholoog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ook mede-oprichter van de website Vapen: Jouw keuze, een informatiecentrum over de gevolgen van vapen, maar ook over de preventie van jongeren die gaan vapen, voor bijvoorbeeld scholen.
“Voor scholen is het een uitdaging om vapen te voorkomen en tegen te houden, maar er wordt keihard gewerkt door allerlei partijen, zoals de GGD, Verslavingskunde Nederland en verschillende artsen. Die willen scholen helpen om nicotinevrij te worden. Dat vereist wel wat maatregelen, zoals het hele schoolterrein nicotinevrij te maken bijvoorbeeld. Zoiets kan alleen als er door alle docenten, ouders, maar ook leerlingen tijdens schooltijd niet gerookt en gevapet wordt, en hier ook actief op gehandhaafd wordt. Het lastige is natuurlijk dat docenten geen handhavers zijn. Er bestaan wel trainingen voor docenten en scholen, om dit beter te kunnen doen.” aldus Cohen.
Volgens het Trimbos-instituut heeft 40 procent van de jongeren geen idee van de hoeveelheid nicotine in vapes, maar ook de lichamelijke klachten komen steeds vaker in beeld. Cohen: “We zien in ons ziekenhuis steeds meer jongeren die vapen met serieuze gezondheidsklachten, die variëren van longontstekingen, tot echt heftige klachten zoals een klaplong of een longbloeding. Daarnaast zijn er talloze mentale klachten die bij vapende jongeren te zien zijn, zoals stress, grote concentratieproblemen en bij lang gebruik zelfs angststoornissen en depressie.”
Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie & Sport) presenteerde woensdag een actieplan, om onder andere de verspreiding van illegale vapes tegen te gaan en om handhaving op het gebied van de Tabaks- en rookwarenwet te verscherpen.
Hoe zit het met nicotine in vapes? En welke schadelijke stoffen komen er vrij bij het vapen? Longarts Sarah van Oord legt het uit in deze reportage: