“Het is ironisch dat de principes van de ramadan steeds vaker worden overgenomen door mensen die niets met religie hebben.“, zegt islamleerkracht Ayoub Louch. De ramadan, die vasten, bidden, liefdadigheid en goed gedrag omvat, lijkt steeds populairder te worden. Is dit werkelijk het geval? En zo ja, wat verklaart deze groeiende interesse?
De principes van ramadan
Deze claim is geschreven door Ayoub Louch op nieuwssite DeMorgen. Hij is islamleerkracht en denkt dat er steeds meer principes worden overgenomen. De ramadan heeft volgens IslamReligie de volgende principes: Het is een heilige maand, hiermee wordt bedoeld dat het de negende maand is van de islamitische kalender, gewijd aan vasten, gebed en bezinning. Tijdens de ramadan vasten (Sawm) mensen die meedoen van zonsopgang tot zonsondergang. Ook mogen ze niet drinken en is er geen seksuele omgang.Het vasten helpt bij zelfverbetering en empathie voor de armen. Roddelen, liegen en vloeken wordt zoveel mogelijk vermeden. Ook nemen ze de tijd voor spirituele groei wat betekent extra gebeden, het lezen van de Koran en liefdadigheid staan centraal. De maand eindigt met Eid-al-Fitr (Suikerfeest), een feestdag vol gebeden en gezamenlijke maaltijden. Om de principes kort samen te vatten gaat het dus om vasten, bidden, liefdadigheid verrichten, goed gedrag nastreven en de Koran lezen.
Vasten voor je gezondheid
Volgens onderzoek van Nature Reviews Endocrinology wordt tijdsgebonden eten (TRE) wordt steeds populairder omdat het helpt bij gewichtsverlies en een betere stofwisseling. Het is simpel te volgen, omdat je alleen op bepaalde tijden eet en niet per se minder of anders hoeft te eten. De media maken het extra populair door het als een wondermethode te presenteren, al laten ze soms de nadelen weg. Ook doen wetenschappers steeds meer onderzoek naar TRE, waardoor het nog meer aandacht krijgt.
Dat vasten steeds populairder wordt bevestigd ook Hoogleraar diabetologie aan het LUMC Hanno Pijl: “Daar is geen twijfel over. Ik krijg ook veel vragen van mensen per e-mail over of ze dat wel of niet moeten doen en wat de voordelen zijn en wat de gevaren zijn. Dus er is zonder meer de laatste jaren toenemend belangstelling voor intermittent fasting. Mensen doen dit omdat het reset als het ware je stofwisseling. Door die reset voorkomt het een hele scala aan aandoeningen van diabetes tot hart- en vaatziekten, tot kanker, tot immuunziektes. Het kan waarschijnlijk veel invloed hebben op een heel groot aantal ziektes. Hier worden op dit moment ook steeds meer onderzoeken naar gedaan.” Betekent dit dan dat iedereen dan kan vasten? “Voor de overgrote meerderheid van de mensen zou het gezond zijn. En zeker voor mensen die verder gezond zijn is het veilig en is het goed. Voor mensen die ziek zijn, die moeten vooral wel met hun dokter overleggen. Ik raad mijn patiënten aan om een periode van bijvoorbeeld vijf dagen aan te houden. En dan liefst gemodificeerd vasten, noem je dat. Dus dat je wel een heel klein beetje gezonde vetten en vezelrijke koolhydraten mag eten.”
Niet alleen vasten populair
Dat vasten dus populairder wordt is duidelijk, maar hoe zit dit met de rest van de principes? De studie van Heliyon laat zien dat niet alleen moslims, maar ook niet-moslims zich steeds vaker betrokken voelen bij Ramadan en sommige van de principes ervan overnemen. Dit gebeurt vooral op het gebied van liefdadigheid en sociale betrokkenheid. Veel niet-moslims doen mee aan voedseluitdelingen en andere liefdadigheidsacties die tijdens Ramadan worden georganiseerd. Bedrijven en scholen organiseren bijvoorbeeld iftarmaaltijden voor zowel moslims als niet-moslims, wat zorgt voor meer onderlinge verbondenheid. Volgens de studie draagt Ramadan bij aan een sterker gemeenschapsgevoel, ook buiten de moslimgemeenschap. Vooral in multiculturele samenlevingen zien we dat sociale cohesie toeneemt doordat mensen samenkomen om te eten, doneren aan goede doelen en meer leren over elkaars cultuur en religie.
Conclusie
Het lijkt inderdaad waar te zijn dat steeds meer mensen, dus ook niet-moslims, de principes van de ramadan overnemen. Vooral het vasten, maar ook liefdadigheid en sociale betrokkenheid, krijgen steeds meer populariteit. De populariteit lijkt vooral te komen door de gezondheidsvoordelen die vasten heeft. Ook is er een bredere interesse in zelfverbetering en spirituele groei. Mensen doen mee aan iftarmaaltijden en liefdadigheidsacties, wat de onderlinge verbondenheid versterkt. Het lijkt er dus op dat de ramadan steeds meer mensen aanspreekt, ongeacht hun religieuze achtergrond. Wat de reden ook is, het is duidelijk dat de principes van ramadan een bredere groep inspireren.