Groenland veel economische en politieke voordelen voor Amerika

Groenland veel economische en politieke voordelen voor Amerika

Foto van Groenland, ter illustratie.

Op 11 maart zijn er verkiezingen gehouden in Groenland. De Demokraatit-partij heeft gewonnen. Dit is een democratische partij. Zij willen dat Groenland uiteindelijk een onafhankelijk land wordt en niet meer onderdeel van Denemarken is.  

Deze onafhankelijkheid staat sinds kort nog meer op het spel, omdat de Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat hij Groenland graag wil kopen.  

Groenland is dus al eeuwenlang onderdeel van het Koninkrijk Denemarken. In 1814 werd Groenland een kolonie van Denemarken. Maar sinds 1979 heeft het eiland wel een eigen bestuur. En sinds 2009 hebben Groenlanders de mogelijkheid om via een referendum onafhankelijkheid te verkrijgen. Tot nu toe hebben Groenlanders hier nog geen gebruik van gemaakt, omdat er ook angst leeft vanwege het wegvallen van de economische steun van Denemarken.  

Maar Amerika is dus ook erg geïnteresseerd in Groenland. Sinds de negentiende eeuw probeert Amerika af en aan Groenland onderdeel te maken van de Verenigde Staten. En nu is er dus weer een nieuw aanbod van president Trump; hij zou het eiland graag willen kopen, zodat het onderdeel van Amerika wordt.  

Er zijn verschillende politieke en economische redenen waarom Groenland zo belangrijk is voor Amerika. Henk van der Liet, hoogleraar Scandinavische Taal en Cultuur aan Universiteit van Amsterdam legt uit waarom: “Groenland ligt redelijk dichtbij Amerika. En in het verleden zijn er al heel veel ontdekkingsreizigers en onderzoekers geweest die vanuit Amerika belangstelling hadden voor het noorden en met name Groenland.” 

Politiek gezien zijn er ook veel redenen waarom Trump graag zou willen dat Groenland onderdeel wordt van Amerika. Voornamelijk dus vanwege die ligging, er zit daar namelijk een belangrijke vaarroute naar Azië. Van der Liet: “Dan heb je dus een kortere of andere route naar China en de Pacific dan alleen via het Panamakanaal.”  

Amerika heeft al sinds de Tweede Wereldoorlog een luchtmachtbasis op Groenland, de Pituffik  Space Base. Henk van der Liet: “Dat is een heel belangrijk steunpunt geweest tijdens de Koude Oorlog.” Nu wordt deze basis voornamelijk gebruikt voor het opsporen van intercontinentale raketten en in de gaten houden van satellieten.  

President Trump lijkt nu heel dwingend te zijn in zijn wens om Groenland te ‘kopen’, ook al is de band tussen de twee al jarenlang aanwezig. “De aanwezigheid van China voelt Amerika als een bedreiging, vanuit een geopolitiek oogpunt. China wil namelijk een andere wereldorde en een ander economisch systeem dan waar de Amerikanen voor staan”, zegt Van der Liet. Dit kan ook weer te maken hebben met die strategische ligging van Groenland, China en Rusland hebben hun militaire activiteiten ook geïnvesteerd in het Noordpoolgebied. Van der Liet: “Maar een andere reden is dat er veel olie, gas en zeldzame aardmetalen onder de grond zitten op Groenland. Dat is in de moderne high tech-industrie van heel groot belang.”  

Er zijn dus veel verschillende politieke en economische redenen voor Trumps uitspraak. Wel is het eiland niet zomaar in de macht van Amerika. De Deense premier en Groenlandse premier zijn vooralsnog ook nog tegen en geven aan dat Groenland niet zomaar te koop is.  

Lola Elst sprak met een Deense onderzoeker en Groenlandse professor over de verkiezingen en waarom Trump zo geïnteresseerd is in Groenland: 

Over de auteur

Lola Elst

Lola is nieuwsgierig en vindt het leuk om op onderzoek uit te gaan naar interessante verhalen. Als Utrechtse maak ze enthousiast nieuws over de prachtige binnenstad. Met name kunst en cultuur en maatschappelijke thema's hebben haar interesse.