NLdoet, waarbij door heel het land initiatieven worden opgezet waar mensen mee aan de slag kunnen, begint aanstaande vrijdag. Volgens Marinka Peerdemann van het Oranje Fonds zijn er al jongeren die meedoen aan NLdoet, maar zij zien dit aantal graag nog hoger worden. Hoe staat het eigenlijk met het vrijwilligerswerk in Nederland en de jongeren die hieraan meedoen?
Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) deed in 2023 ongeveer 50% van de Nederlanders wel eens in het jaar vrijwilligerswerk en dit aantal blijft de laatste jaren ook redelijk stabiel. Na de coronacrisis, toen het vrijwilligerswerk in Nederland een dip had, is dit weer bijgetrokken. Ook het aantal jongeren dat vrijwilligerswerk doet ligt niet ver van dit gemiddelde af.
Hoogleraar Strategische Filantropie en Vrijwilligerswerk van de School of Management in Rotterdam, Lucas Meijs, ziet dit ook; “Het gaat eigenlijk best goed met het vrijwilligerswerk in Nederland, het percentage is heel stabiel. Jongeren doen daarbij in het algemeen niet minder vrijwilligerswerk dan andere groepen. Dat kun je zien als we kijken naar het percentage van de groep, waar jongeren wel mee verschillen is het aantal uren dat er vrijwillig wordt gewerkt.”
Meijs vertelt dat dit vooral komt doordat jongeren ook andere activiteiten zoals school hebben waar ze hun tijd aan moeten besteden. En daarbij benoemt hij ook dat er minder jongeren zijn in vergelijking met het aantal ouderen in Nederland, en dat dit ook een impact kan hebben op het aantal.
In onderstaande reportage spreekt verslaggever Heleen van Leeuwen met Dymphy Italiaander, beheerder van kinderboerderij de Vliert, over wat zij doen met NLdoet. En met Marinka Peerdemann, Communicatieadviseur adviseur bij het Oranje Fonds, over hoeveel jongeren meedoen met NLdoet.