Veel mensen hebben het al gemerkt in de winkel en in de portemonnee. Er staat een hoger bedrag aan de onderkant van hun kassabon. Alle prijzen stijgen, maar ook de koopkracht gaat achteruit. Inflatie is in Nederland hoger dan het gemiddelde van Europa. Maar wat is de oorzaak hiervan?
De inflatie is op dit moment in de maand februari 3,8% terwijl dat in januari nog 3,3% was. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS Het gemiddelde in de Europese zone is 2,4% dus betalen wij in verhouding meer dan de rest van Europa.
Er zijn meerdere oorzaken van de hoge inflatie in Nederland; “De arbeidsmarkt is te krap en de Nederlandse economie draait te goed. Er is te veel werkgelegenheid en dus stijgen de prijzen wat harder.” aldus Alfred Kleinknecht, professor in economie. Daar voegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) nog aan toe: “De inflatie is een kosteninflatie die door drie dingen veroorzaakt wordt. Ten eerste laat de overheid de lonen stijgen. De overheid draait daarnaast aan knopjes als accijnzen en belastingen waardoor wij dat door moeten voeren in de prijzen. Als laatste komen er veel pakjes uit het buitenland, en Nederlandse bedrijven moeten opdraaien voor ook de afvalverwijdering van deze bedrijven.”
Ook de winst blijkt een groot probleem, daarvoor sprak Joran Denkler met Tijmen de Vos, econoom bij de FNV, en Eus Peters.
De steeds hogere winstmarges die bedrijven willen hebben kan dus ook een probleem zijn bij inflatie. Zo zijn er meer zaken die de inflatie kunnen beïnvloeden. “De importheffingen die Trump gaat doorvoeren bijvoorbeeld.” Vertelt de Vos. “Maar ook loonmatigingen, iedereen eist wat op maar als er niets op te eisen valt wordt dat lastig.” Voegt Kleinknecht hieraan toe.