Boekenweek 2025: Leesprobleem onder jongeren steeds groter

Boekenweek 2025: Leesprobleem onder jongeren steeds groter

Afbeelding: creative commons licentie

Jongeren lezen steeds minder boeken, uit onderzoek is gebleken dat ze gemiddeld veertien minuten per dag een boek openen, dit is bijna zestig procent minder dan in 2013. Sociale media spelen hierin een grote rol, platforms zoals Instagram, TikTok en Snapchat zorgen ervoor dat jongeren hun tijd vooral besteden aan korte, snelle content in plaats van aan lange, diepgaande teksten.

Dit zegt onderzoeker Joyce Gubbels van het Expertisecentrum Nederlandse taal ook: “Onderzoeken bevestigen dat jongeren steeds minder lezen uit literatuur, terwijl ze misschien wel meer lezen dan ooit, juist omdat ze veel bezig zijn met sociale media en op hun telefoon zitten. Alleen het vormt een probleem, omdat dit vaak korte beknopte berichten zijn en geen boeken.” Het feit dat jongeren en jongvolwassenen een stuk minder lezen heeft ook invloed op hun taalvaardigheid en woordenschat: “Het is natuurlijk algemeen bekend dat hoe meer je leest, hoe beter je woordenschat is. Initiatieven zoals de Boekenweek helpen jongeren om meer te lezen en dus ook een beter vocabulaire te krijgen.”

Er zijn naast de Boekenweek meer initiatieven die proberen jongeren weer enthousiast te maken voor boeken. BookTok, dit is een gemeenschap op TikTok waar boeken worden besproken en aanbevolen. Dit heeft al veel jongeren weten te inspireren om meer te lezen. Daarnaast zijn evenementen zoals de Boekenweek voor jongeren een manier om lezen opnieuw aantrekkelijk te maken. Toch blijft motivatie een belangrijke factor: “Jongeren moeten zelf gemotiveerd worden om daadwerkelijk te gaan lezen en we moeten ze helpen om het goede boek te vinden om te beginnen”, zegt Joyce.

Het dalende leesgedrag lijkt niet alleen een probleem onder jongeren, maar een bredere trend in de samenleving vindt ze: “Ik denk eerlijk gezegd dat het in de hele maatschappij een trend begint te worden dat er minder gelezen wordt. Daarom is het belangrijk om te blijven zoeken naar manieren om boeken weer een vaste plek in het dagelijks leven te geven.”

 

 

Bekijk hier de video reportage over dit probleem:

Over de auteur