Met de toenemende onzekerheid over de Amerikaanse steun aan Oekraïne dreigt de hulp aan het land af te nemen. Daarom kijkt de wereld naar Europa als de logische opvolger om Oekraïne te ondersteunen. Europa zou niet alleen de belangrijkste bondgenoot moeten worden, maar ook de partij die op welke manier dan ook de broodnodige hulp biedt. In theorie lijkt dit haalbaar, maar in de praktijk is Europa daar op korte termijn nog niet klaar voor.
Sinds het begin van Ruslands aanvalsoorlog hebben de EU en haar lidstaten €135,4 miljard steun geboden aan Oekraïne en zijn bevolking. De EU en haar lidstaten hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan Oekraïne. 65% van de totale bijstand aan Oekraïne is verstrekt in de vorm van subsidies of steun in natura, en 35% in de vorm van leningen tegen zeer gunstige voorwaarden. Europa heeft op financieel vlak veel kunnen betekenen voor Oekraïne, zoals uit de cijfers blijkt. “Qua financiële hulp is Europa gul, maar wat betreft wapensystemen is de bijdrage nihil – en juist dat is wat nu nodig is.”
Volgens Wil Hout is de wapen steun niet iets wat Europa één, twee, drie kan opvangen. ”Al die antiraketten, luchtafweerraketten en andere wapens die op grote afstand worden afgevuurd, zijn allemaal wapens die Europa amper tot bijna niet produceert.” Het is een urgente kwestie, en de hulp van Amerika zou een groot verschil maken. Dergelijke wapens koopt Europa namelijk bij wapenfabrikanten in Amerika. Daarom is de steun van Amerika als machtigste kernwapenleverancier essentieel om Oekraïne in de oorlog staande te houden. Wat Europa wel kan en doet is Oekraiene finanancieel goed helpen.
“Het hele sentiment rond investeren in de wapenindustrie is een hele tijd stopgezet of er werd nauwelijks meer in geïnvesteerd.” Wil omschrijft dit als een uiterst complex vraagstuk. Volgens hem moet Europa eerst voor zichzelf kunnen zorgen. Vanuit zijn expertise ziet hij Europa niet eerder Oekraïne helpen dan wanneer het zijn eigen veiligheid heeft gewaarborgd. Europa had bijvoorbeeld een tijdlang pensioenfondsen die investeerden in wapens stopgezet: “Europese bedrijven die wapens maken, waren toen niet zo aantrekkelijk.”