Factcheck: Niet waar, seizoensgebonden groenten/fruit zijn niet gezonder

Factcheck: Niet waar, seizoensgebonden groenten/fruit zijn niet gezonder

Bron: Gezond Noord

In het artikel van Happinez wordt gesteld dat het gezonder zou zijn om te eten met de seizoenen. Ook Vitakruid claimt ongeveer hetzelfde, namelijk dat seizoensgroenten meer voedingsstoffen bevatten. Echter, deze claim blijkt niet te kloppen. Hoewel seizoensgebonden producten voordelen hebben voor het milieu, hangt de voedingswaarde van groenten en fruit vooral af van andere factoren, zoals de teeltmethode, transport en opslag, en niet zozeer van het seizoen zelf.

Geen bewijs dat seizoensgroenten gezonder zijn

Diëtiste Lisa Steltenpool legt uit dat seizoensgebonden groenten beter zijn voor het klimaat, maar niet noodzakelijkerwijs gezonder. “Een paprika uit een kas in Nederland bevat bijvoorbeeld evenveel voedingsstoffen als een paprika uit de volle grond.” Groenten die lange tijd worden opgeslagen of over grote afstanden worden vervoerd, kunnen een klein verlies aan voedingsstoffen ondervinden, vooral wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C, die gevoelig zijn voor licht- en temperatuurveranderingen.

Het Voedingscentrum stelt dat er geen bewijs is dat seizoensgebonden eten noodzakelijkerwijs leidt tot een gezonder voedingspatroon. Ze adviseren wel om voor seizoensgebonden producten te kiezen, maar dit wordt voornamelijk gedreven door duurzaamheidsoverwegingen, niet door een hogere voedingswaarde. Dit wordt ook ondersteund door de conclusie dat de seizoensgebonden claim niet noodzakelijkerwijs de gezondheid ten goede komt.

Wat beïnvloedt de voedingswaarde van groenten en fruit?

Naast de teeltmethode heeft het transport en de opslag van groenten en fruit een grotere impact op de voedingswaarde. Hoe langer een product onderweg is of bewaard wordt, hoe groter de kans op verlies van bepaalde vitamines. Dit geldt vooral voor bewaarde groenten, zoals appels, die vaak in koelcellen liggen en waarbij de hoeveelheid vitamine C licht kan afnemen. Ook de bereidingswijze heeft invloed: koken, bakken of stomen kan ervoor zorgen dat bepaalde vitamines minder goed behouden blijven. Zo verliest spinazie bijvoorbeeld een deel van zijn vitamine C als het lang wordt gekookt.

Diepvriesgroenten: een goed alternatief

Diepvriesgroenten zijn een goed alternatief voor verse producten. Ze worden direct na de oogst ingevroren, waardoor hun voedingsstoffen optimaal behouden blijven. Steltenpool geeft aan dat diepvriesgroenten een perfecte keuze zijn. “Zelf heb ik een vriezer vol doperwten, sperziebonen, boerenkool, paprika en zoete aardappel.” Het Voedingscentrum bevestigt dat diepvriesgroenten zonder toevoegingen net zo gezond zijn als verse varianten. “De voedingswaarde blijft bewaard als het vers is ingevroren,” aldus Steltenpool.

Milieuvoordelen van seizoensgebonden eten

Hoewel er geen direct gezondheidsvoordeel is, heeft seizoensgebonden eten wel een positieve impact op het milieu. Lokaal geteelde groenten veroorzaken minder uitstoot door transport en vereisen minder energie voor verwarming in kassen. Hierdoor hebben ze een lagere ecologische voetafdruk dan producten die geïmporteerd worden.

Conclusie

De claim dat seizoensgroenten gezonder zijn dan niet-seizoensgebonden varianten, klopt niet. Het is belangrijk om te benadrukken dat de voedingswaarde van groenten en fruit vooral afhankelijk is van factoren zoals transport, opslag en bereidingswijze, en niet van het seizoen zelf. Het echte voordeel van seizoensgebonden eten ligt in duurzaamheid, omdat het lokale en seizoensgebonden producten vaak minder CO2-uitstoot veroorzaken door transport en minder energie vereisen voor de teelt. Mensen die zich richten op voedingswaarde kunnen net zo goed kiezen voor diepvriesgroenten, die in veel gevallen even voedzaam zijn als verse producten. Het belangrijkste blijft dat mensen voldoende groente en fruit eten, ongeacht het seizoen. Leven met de seizoenen kan een positieve invloed hebben op het milieu, maar het biedt geen significante gezondheidsvoordelen boven andere alternatieven.

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com