Eindelijk is het zo ver: het begin van de astronomische lente. Dit markeert de overgang naar langere dagen en meer zonlicht. Dit jaar valt de start van de astronomische lente samen met bijzonder warm weer. De temperaturen liggen boven het gemiddelde en eerder dit jaar, tijdens de meteorologische lente, waren er ook al hoge temperaturen waardoor de natuur sneller tot leven komt.
Meteoroloog Robert de Vries licht het verschil tussen de lentes toe: “De meteorologische lente begint altijd op 1 maart en eindigt op 31 mei, terwijl de astronomische lente doorgaans start op 20 maart en duurt tot 20 of 21 juni. Meteorologen kiezen voor het begin van de lente op 1 maart, omdat dit hen in staat stelt om volledige maanden te gebruiken, wat het makkelijker maakt om klimaatdata te vergelijken. Het astronomische seizoen, dat afhankelijk is van de positie van de aarde ten opzichte van de zon, is voor dit soort vergelijkingen lastiger te hanteren.”
Normaal gesproken kenmerkt maart zich door wisselvallig weer met nog kans op nachtvorst, maar dit jaar verloopt de lente zachter dan gewoonlijk. Bomen en planten reageren hier direct op: bloesems verschijnen eerder en bloemen als narcissen en krokussen bloeien op. Dit jaar begon de meteorologische lente met uitzonderlijk zachte temperaturen. Maart bracht bovengemiddelde warmte, waardoor de natuur eerder tot bloei kwam.
Met de warme weersomstandigheden komt echter ook de vervelende kant voor veel mensen: het begin van het hooikoortsseizoen. Door het vroege ontluiken van bomen zitten er al vroeg in het jaar pollen in de lucht, wat klachten kan veroorzaken bij mensen met allergieën. Beluister hieronder het gesprek uit onze uitzending met Meteoroloog Rico Schröder: