Gezondheidsverschillen geen kwestie van individueel gedrag

Gezondheidsverschillen geen kwestie van individueel gedrag

Foto: Vos Vissers

In Nederland bestaan aanzienlijke gezondheidsverschillen tussen mensen met een hoge en lage sociaaleconomische status. Volgens Sjerp de Vries, senior wetenschappelijk onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, is het verschil in levensverwachting tussen deze groepen gemiddeld zeven jaar. “En als je kijkt naar leven in goede gezondheid, is dat verschil zelfs 14 jaar,” zegt hij.

Liesbeth van Rensen, programmamanager Public Health bij UMC Utrecht, benadrukt dat de zorg te veel gericht is op de ziekte. ‘’We kijken vaak naar gedrag, maar niet naar de omgeving die dit gedrag beïnvloedt. In armere wijken is ongezond eten makkelijker beschikbaar dan gezond eten. Toch leggen we de verantwoordelijkheid bij het individu’’, zegt ze.

Volgens Van Rensen moeten gezondheidsinterventies zich richten op de samenleving als geheel: ‘’Overgewicht zien we als een individueel probleem, maar het is een maatschappelijk vraagstuk. De medische industrie speelt hierop in, terwijl structurele veranderingen effectiever zouden zijn.’’

Om dit bewustzijn te vergroten, lopen geneeskundestudenten coschappen in kwetsbare wijken en werken als ‘medisch maatje’ voor patiënten met een taalbarrière. ‘’De gezonde keuze moet de makkelijke keuze worden’’, stelt Van Rensen

Een aanpak waarin de medische en sociale sector samenwerken en verder kijken dan het individu, is volgens haar cruciaal om gezondheidsverschillen te verkleinen.

 

Verslaggever Vos Vissers ging op pad en sprak met Klasien Horstman die een lezing gaf over de gezondheidsverschillen.

Over de auteur