Van maandag 17 tot donderdag 20 maart is het de ‘Week van de gezondheidsverschillen’. Deze week wordt georganiseerd door landelijk expertisecentrum Pharos, dat gespecialiseerd is in gezondheidsverschillen
Gezondheidsverschillen verdienen veel meer aandacht en moeten opgelost worden, zo stelt expertisecentrum Pharos. Maar wat zijn gezondheidsverschillen eigenlijk? En wat wordt er deze week aan gedaan? Woordvoerder van Pharos, Ingrid van den Berg, legt uit hoe het zit.
“Gezondheidsverschillen in Nederland zijn erg groot. Als we bijvoorbeeld een vergelijking trekken tussen mensen met een hoog en laag inkomen, of mensen die hoog- of laagopgeleid zijn, zien we dat mensen aan de lage kant staan eerder ongezond zijn, en soms wel acht jaar eerder kunnen overlijden. Ook zien we dat mensen die laagopgeleid zijn of met een laag inkomen wel twintig jaar eerder ongezond en ziek kunnen worden”
Bij deze vergelijking wordt de twintig procent van de hoogste inkomens en ook de twintig procent van de laagste inkomens vergeleken. Vanwege deze extreme verschillen organiseert Pharos de ‘Week van de gezondheidsverschillen’.
Van den Berg: “Dit jaar staat de week in het teken van de rol van geld. We proberen dus echt mensen bewust te maken van de verschillen in gezondheid in verschillende inkomensgroepen. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten en publiceren we artikelen over het onderwerp op onze site. Ook voor artsen en andere behandelaars organiseren we activiteiten, zoals webinars, om duidelijk te maken hoe ze met deze verschillen kunnen dealen, en de juiste zorg kunnen toepassen”
Hoewel Pharos zich al lang inzet om gezondheidsverschillen te verkleinen en bespreekbaar te maken, is het doel nog niet bereikt. De organisatie gaat door met aandacht geven aan het onderwerp, tot dat er iets verandert, aldus Van der Berg: “We zien dat er steeds meer aandacht voor het onderwerp is, maar echt concrete oplossingen vinden, dat blijft nog lastig. We benutten deze week dus optimaal: We vertellen mensen wat ze er aan kunnen doen, maar wij luisteren ook naar iedereen die ons tips geeft en goede adviezen heeft.”
Huisarts en hoogleraar emeritus Mattijs Numans was te gast in onze uitzending, om dieper in te gaan op de week van de gezondheid en gezondheidsverschillen