Het behalen van een rijbewijs is voor veel jongeren niet langer een vanzelfsprekende stap zodra ze de leeftijd van 18 jaar bereiken. Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat jongvolwassenen gemiddeld 8,6 financiële doelen hebben, waarbij ‘geld voor onvoorziene uitgaven’, ‘geld om leuke dingen te doen’ en ‘het kopen van een (ander) huis’ de belangrijkste zijn. Het behalen van een rijbewijs lijkt in deze opsomming minder prioriteit te krijgen.
Daarnaast toont het Nibud-rapport ‘Rondkomen en betalingsproblemen’ aan dat veel Nederlandse huishoudens gebukt gaan onder hoge vaste lasten en stijgende uitgaven, waarbij jongvolwassenen tot 35 jaar het hardst worden getroffen. Deze financiële druk kan ertoe leiden dat jongeren keuzes moeten maken en bepaalde uitgaven, zoals rijlessen en het behalen van een rijbewijs, uitstellen of heroverwegen.
Marjolijn Jaarsma, woordvoerder van het CBS, merkt op dat hoewel er het afgelopen jaar een lichte stijging was in het aantal jongeren met een rijbewijs, dit aantal nog niet op het niveau van vóór de coronapandemie ligt. “Financiële overwegingen kunnen een rol spelen bij de beslissing om al dan niet een rijbewijs te halen, vooral nu de kosten voor rijlessen en examens zijn gestegen”, aldus Jaarsma.
Toch blijft het rijbewijs voor sommige jongeren een belangrijk doel, vooral wanneer het noodzakelijk is voor werk of studie. Echter, voor velen lijkt het behalen van een rijbewijs minder urgent, mede door de beschikbaarheid van alternatieve vervoersmiddelen en de financiële prioriteiten die zij stellen.
Hoe belangrijk is een rijbewijs anno 2025 nog voor jongeren? In onderstaande reportage spreken we met jongeren en experts over deze trend.