FACTCHECK: Trouwen geeft drie keer grotere kans op overgewicht bij mannen, niet bij vrouwen

FACTCHECK: Trouwen geeft drie keer grotere kans op overgewicht bij mannen, niet bij vrouwen

Afbeelding ter illustratie (creative commons)

Bewering

Op 13 maart 2025 verscheen er een artikel in De Gelderlander waarin werd gesteld dat getrouwde mannen drie keer meer kans hebben op overgewicht dan vrijgezellen. Dit zou blijken uit een Pools onderzoek onder ruim 2.400 mensen rond de 50 jaar. Vrouwen zouden volgens hetzelfde artikel geen last hebben van dit effect.

 

Oordeel

Gedeeltelijk waar

 

Onderzoek

 

Ik kwam erachter dat het artikel in De Gelderlander uit een studie komt die gepresenteerd werd door Poolse wetenschappers op het Europees Congres over Obesitas (ECO 2025) in Málaga. In het onderzoek werden de gegevens van 2.405 volwassenen, vooral rond de 50 jaar, geanalyseerd. De resultaten lieten zien dat getrouwde mannen 3,2 keer meer kans hebben op obesitas dan vrijgezelle mannen.

 

Volgens de onderzoekers kan dit komen, doordat getrouwde mannen vaak meer sociaal eetgedrag vertonen, bijvoorbeeld door grotere maaltijden met vrienden of familie. Dit kan leiden tot meer calorie-inname. Ook zouden ze minder bewegen dan vrijgezellen, wat het risico op overgewicht verhoogt. Het effect zou bij vrouwen echter niet zo duidelijk zijn. De onderzoekers denken dat vrouwen misschien meer sociale druk voelen om hun gewicht te controleren, wat hen helpt om gezonder te eten en actiever te blijven.

Maar een belangrijk punt is dat deze studie nog niet is heronderzocht (peer-reviewed). Dit betekent dat andere wetenschappers de studie nog niet grondig hebben kunnen beoordelen. De bevindingen zijn dus voorlopig en moeten met enige voorzichtigheid worden bekeken.

 

 

Een andere studie, gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology, kijkt naar de veranderingen in BMI (Body Mass Index) bij getrouwde stellen over een periode van 25 jaar. Deze studie liet me zien dat echtgenoten elkaar vaak beïnvloeden als het gaat om gewicht, wat suggereert dat het gewicht van de ene partner invloed heeft op dat van de ander. Dit sluit aan bij de bevindingen van de Poolse studie. Gezondheidspsycholoog Martine Hueting ziet hier ook een medische oorzaak achter zitten: “Mannen zijn geprogrammeerd om te jagen, dit is al vanaf het begin der tijden zo, dus als je getrouwd bent zorg je ervoor dat die jaag instelling veranderd. Uiteindelijk kan dat zorgen voor een verlaagd testosteron en een slechter metabolisme, waardoor je dus sneller aankomt. Maar uiteindelijk speelt het meer eten, omdat mannen minder zorgen om hun uiterlijk na het trouwen ook een grote rol”, zegt ze.

 

Hoewel de Poolse studie mij interessante informatie heeft gegeven, zijn er een paar dingen waar ik rekening mee moet houden. Zoals gezegd is de studie nog niet peer-reviewed. Dit betekent dat we de methoden en de data niet volledig kunnen controleren. Bovendien is de studie uitgevoerd in Polen, en kunnen de resultaten dus beïnvloed worden door culturele verschillen. Bijvoorbeeld, in sommige landen kunnen huwelijken en eetgewoonten anders zijn dan in andere, wat de resultaten kan beïnvloeden. Dit zag ik in een Chinees onderzoek

naar hetzelfde onderwerp. Dit onderzoek liet me zien dat er veel meer factoren meespelen als het gaat om overgewicht. Genetica, voedingskeuzes, en fysieke activiteit spelen allemaal een rol. Het is dus belangrijk om te benadrukken dat huwelijk en gewichtstoename niet het enige verband zijn. Er kunnen andere levensstijlfactoren zijn die invloed hebben op of mensen in een huwelijk aankomen.

Een ander onderzoek uit Amerika van de Cornell University heeft mij laten zien dat mannen die getrouwd zijn vaker in een patroon terechtkomen waarbij ze meer eten en minder bewegen dan wanneer ze alleen zouden zijn. Dit kan dus bijdragen aan gewichtstoename. De sociale druk bij vrouwen zou ervoor zorgen dat zij minder snel in dit patroon terechtkomen, en daarom hebben getrouwde vrouwen in deze studie geen hogere kans op overgewicht dan vrijgezellen. “Uiteindelijk letten vrouwen inderdaad, meer op het uiterlijk dan mannen, waardoor zulke onderzoeksresultaten kunnen ontstaan, maar hier begint sociale media deze tijden steeds een grotere rol in te spelen”, vertelt Martine.

 

 

Conclusie

De Poolse studie toont een verband aan tussen het huwelijk en gewichtstoename bij mannen, en eerdere onderzoeken ondersteunen dat idee. Maar de exacte mate van toename is moeilijk te zeggen, want het hangt af van veel verschillende factoren zoals cultuur, levensstijl en persoonlijke gewoonten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat huwelijken niet automatisch zorgen voor overgewicht. Er zijn heel veel andere dingen die een rol spelen. Dus terwijl het idee van de studie klopt, moeten we niet vergeten dat de oorzaak van overgewicht veel breder is dan alleen het huwelijk.

 

Over de auteur