De zon is weer steeds vaker aan onze hemel te zien en veel mensen gaan er weer op uit om een terrasje te pakken. Uit dit artikel blijkt dat een van de meer verantwoorde keuzes die op de menukaart staan Sangria is. Deze Spaanse cocktail bevat fruit die de kans op zowel hart- en vaatziekten als kanker zou verminderen. Daarnaast zou fruit vele malen beter zijn dan suikerhoudende mixen. In het artikel wordt doorverwezen naar verschillende bronnen.
Bewering
Sangria is een meer verantwoorde alcohol keuze omdat hier fruit in zit en dit fruit de kans op hart- en vaatziekten vermindert en de zoetstoffen natuurlijk zijn.
Oordeel
Deels onjuist
Onderzoek
Alcohol is een kankerverwekkende stof. Hoe meer je ervan drinkt, hoe meer kans je maakt op kanker. Er is geen enkele gezonde hoeveelheid alcohol die je kunt drinken. Dat is de conclusie die getrokken is in het onderzoek van The Lancet. Het is echter zo dat Sangria een alcoholpercentage heeft van 7-15%. Hier kan je in verhouding meer van drinken dan een drank met bijvoorbeeld 40% alcohol om evenveel risico te maken op kanker en hart- en vaatziekten. Dus met dat in gedachte is een glas Sangria van 200 milliliter beter voor een individu dan eenzelfde glas met een drank met een hoger alcoholpercentage. Het komt alleen in de praktijk weinig voor dat iemand een glas van die grootte vult met sterkere drank. Vaak is de hoeveelheid alcohol per consumptie ongeveer hetzelfde.
Maar in Sangria zit ook nog fruit. Fruit is rijk aan antioxidanten. Dit zijn stoffen die vrije radicalen wegvangen, vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsel. Door antioxidanten binnen te krijgen zal het risico op kanker op langere termijn afnemen. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van de MDPI. Echter zegt emeritus hoogleraar voedingsleer van de vrije universiteit Martijn Katan: “Dat is een hypothese van 40 jaar geleden die intussen door uitgebreid onderzoek is weerlegd. Antioxidanten voorkomen geen kanker en sommige (caroteen, vit E) vergroten in hoge doses het kankerrisico.” Uit een ander onderzoek van de MDPI blijkt dat alcohol sowieso een negatieve werking heeft op antioxidanten en dat door een mix van alcohol en antioxidanten oxidatieve stress ontstaat die leidt tot cellendood en uiteindelijk fysieke aftakeling.
Daar voegt Martijn Katan nog aan toe: “40 jaar geleden waren we allemaal heel optimistisch over de stoffen, met name uit planten, die allerlei ziektes zouden voorkomen. Er is veel tijd en moeite gestopt in onderzoek hiernaar en de conclusie is dat het niets hielp. Het idee dat je door wat fruit in je alcohol te mengen de kankerverwekkende werking van alcohol kan afremmen, dat is een illusie, vrees ik.”
Wat fruit wel toe te voegen heeft zijn vitamines, sommige soorten fruit bevatten nauwelijks vitamines (appel, peer, druiven), andere leveren wat vitamine C maar daar krijgen we zonder
fruit ook al zat van binnen. Bij zware drinkers worden deze echter in combinatie met alcohol minder goed verteerd in de darmen. Dit terwijl de vertering een grote invloed heeft op de opname van deze voedingsmiddelen. Zoals dit uitgelegd is in dit artikel.
Conclusie
De bewering dat Sangria een meer verantwoorde keuze is bij het drinken van alcohol is deels onjuist. Voornamelijk het fruit dat geserveerd wordt in deze alcohol zou het gezonder maken maar dit is niet van grote invloed. Het alcoholpercentage dat in een glas Sangria zit maakt Sangria wel gezonder dan alcoholische dranken met een hoger percentage wanneer hier dezelfde hoeveelheid van gedronken wordt, maar dat gebeurt niet. Het hangt dus vooral af van hoeveel Sangria je drinkt. “Sangria is lekker, maar alcohol is alcohol in welke vorm dan ook en dus nooit gezond”, Aldus Katan.