FACTCHECK: Windmolens bevatten geen kankerverwekkende materialen

FACTCHECK: Windmolens bevatten geen kankerverwekkende materialen

Bron: ANP

Recent werd in een gemeenteraadsdebat in Lochem de bewering geuit door de politieke partij Meedenken met Lochem dat windmolens kankerverwekkende materialen zouden bevatten. Deze claim roept vragen op over de veiligheid van windenergie en de gezondheidseffecten van de gebruikte materialen. Er is geen bewijs dat de materialen een directe gezondheidsrisico vormen voor mensen, dus we hoeven ons op dit moment geen grote zorgen te maken.

Bewering

“Windmolens zijn schadelijk vanwege kankerverwekkende materialen.”

Oordeel

Ongegrond

Bron van de bewering

De bewering dat windmolens kankerverwekkende materialen bevatten, kwam naar voren tijdens een gemeenteraadsdebat in Lochem, waar de politieke partij Meedenken met Lochem deze uitspraak deed. De partij uitte bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s die windturbines zouden kunnen vormen, met name door de materialen die in hun constructie worden gebruikt. Deze claim werd gepresenteerd als een argument tegen de uitbreiding van windenergie in de regio. De specifieke materialen waarnaar verwezen werd, zijn echter niet gedetailleerd genoemd in het debat. Dit zette de discussie over de veiligheid van windenergie en de impact van de gebruikte materialen op de gezondheid opnieuw op scherp.

Deze bewering heeft geleid tot vragen over de wetenschappelijke onderbouwing ervan, aangezien er weinig bewijs is dat de materialen die in moderne windmolens worden gebruikt, zoals staal, beton en zeldzame metalen, kankerverwekkend zijn. De bewering had geen bredere wetenschappelijke onderbouwing

Waarom dit ongegrond is

De bewering dat windmolens kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals recent werd geopperd in een gemeenteraadsdebat in Lochem, kan niet zonder meer worden bevestigd, maar er is wel enige bezorgdheid over de potentiële risico’s van bepaalde stoffen die in windturbines worden gebruikt. Een rapport van RTL nieuws meldt dat er mogelijk gevaarlijke stoffen aanwezig kunnen zijn in de coating van windmolens die op zee worden geplaatst, zoals chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu wanneer ze vrijkomen. Echter, er is geen bewijs dat deze stoffen op zichzelf direct kankerverwekkend zijn voor mensen die in de buurt van windmolens wonen of werken. Dit benadrukt het belang van verder onderzoek en monitoring van de gebruikte materialen en hun potentie voor vervuiling.

Volgens een artikel in De Stentor zijn er zorgen over de impact van windturbines, maar wordt de claim van kankerverwekkende stoffen niet breed ondersteund door wetenschappelijke bronnen. In de meeste gevallen wordt gesteld dat de gebruikte materialen zoals staal en beton op zichzelf niet schadelijk zijn, zolang de turbines goed worden onderhouden en de richtlijnen voor veiligheid en recycling worden nageleefd.

Volgens Kako Naït Ali, een materiaalingenieur en wetenschappelijk commentator, bevatten sommige windturbinebladen epoxyharsen met Bisfenol A (BPA), maar “de hoeveelheden Bisfenol in epoxyharsen zijn minuscuul.” Bovendien produceren sommige fabrikanten wieken zonder epoxyhars, waardoor er geen sprake is van BPA.

Volgens Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, vormen de chemische stoffen in windmolenwieken geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden. “Er komt amper iets van deze stoffen vrij tijdens het gebruik van de windmolens,” aldus Drenth. Hij benadrukt dat de provincie de ontwikkelingen rond windenergie en milieueffecten nauwlettend volgt, maar dat er geen bewijs is voor directe gezondheidsrisico’s.

Daarnaast wijst de SODM (Staatstoezicht op de Mijnen) in hun rapport uit juli 2023 erop dat er onderzoek wordt gedaan naar de risico’s van chemische stoffen en plastics die gebruikt worden in windturbines op zee. Dit onderzoek richt zich voornamelijk op het milieu en de mogelijkheid dat bij slijtage of afbraak van de turbines schadelijke stoffen kunnen vrijkomen in het zee-ecosysteem. Maar ook hier wordt de claim van direct kankerverwekkende stoffen niet bevestigd.

Conclusie

De bewering dat windmolens kankerverwekkende materialen bevatten, is niet volledig onderbouwd door wetenschappelijke feiten. Hoewel er zorgen zijn over de mogelijke schadelijke effecten van sommige stoffen in de coating en andere componenten van windturbines, is er geen direct bewijs dat de materialen zelf kankerverwekkend zijn voor de menselijke gezondheid.

Over de auteur

Floris Ording

Mijn naam is Floris Jonathan Ording (2001). Al vanaf jongs af aan schrijf ik verhalen en lees ik graag boeken. Ik ben nieuwsgierig en verdiep mij graag in bijzondere verhalen. Ik ben dol op geschiedenis, kunst en de Nederlandse taal. Ik ben in 2023 begonnen met de opleiding journalistiek in Utrecht. Als een geboren Utrechter weet ik alle ins en outs van de stad. Ik ben geïnteresseerd in de menselijke kant van verhalen. Welke emoties komen hierbij spelen, wat zijn de gedachtegangen die mensen krijgen bij bepaalde gebeurtenissen. Daarnaast ben ik dol op humor. Zo probeer ik door middel van leuke anekdotes verhalen op te vrolijken of er een luchtig randje aan te geven. Mensen leren kennen en tussen de mensen zijn vind ik fijn. Ik zit vol vragen die ik wil stellen. Mensen op hun gemak brengen is belangrijk in de journalistiek maar ik ben kritisch waar dat nodig is. Ik ben dol op reizen, geschiedenis, musea en games. Naast lokaal nieuws ben ik dol op nieuws uit het buitenland. Wat gebeurt er in de rest van de wereld? En hoe heeft dit gevolgen voor Nederland? Als beginnend journalist heb ik nog veel te leren in dit mooie vak. Maar ik ben gedreven, nieuwsgierig en ik leer snel. Ik ben niet bang om mijzelf in het diepe te gooien. Ik ben dol op menselijk contact maar alleen zijn kan ik ook waarderen. Ik ben van mening dat Nederland er nog wel een goede journalist bij kan hebben. Daarom kijk ik ook uit naar alle ervaring die ik ga opdoen tijdens de studie journalistiek. Zodat ik na mijn studie kan beginnen in de journalistieke wereld met genoeg kennis en ervaring.