Onzichtbare invloed: hoe influencers kinderen naar ongezonde snacks trekken

Onzichtbare invloed: hoe influencers kinderen naar ongezonde snacks trekken

Bron: ANP

Het kabinet wil snoepreclames op tv strenger reguleren om kinderen te beschermen tegen ongezonde verleidingen. Reclames voor snoep en snacks zouden niet meer voor 20:00 uur uitgezonden mogen worden. Influencers vallen echter buiten deze regels, waardoor zij nog steeds ongezonde producten kunnen promoten via sociale media.

Sociale media is dé plek waar jongeren hun tijd doorbrengen, en influencers spelen daarin een grote rol. Zonder dat kinderen het doorhebben, worden ze via video’s en posts beïnvloed om ongezonde snacks en frisdranken te kopen. Terwijl het kabinet snoepreclames op tv wil beperken, blijft influencer marketing grotendeels ongereguleerd. Maar is dat terecht?

Volgens gedragswetenschapper Frans Folkvord is dit een groot probleem. “Kinderen hebben nog niet het vermogen om reclame kritisch te beoordelen. Ze nemen het gedrag van influencers klakkeloos over, wat leidt tot ongezondere eetgewoonten op jonge leeftijd. Zonder strengere regels blijven bedrijven slimme manieren vinden om kinderen te bereiken.”

Experts benadrukken dat kinderen tot een jaar of 12 moeite hebben met het herkennen van reclame. Ze zien influencers als rolmodellen en realiseren zich vaak niet dat hun favoriete YouTuber of TikTokker betaald wordt om bepaalde snacks te promoten. Zelfs wanneer er een disclaimer bij staat, zoals #ad, blijft de invloed groot.

Dit roept de vraag op: wie draagt de verantwoordelijkheid? Moeten influencers zich bewust worden van hun impact? Of is het aan de overheid om striktere regels in te voeren? Eén ding is duidelijk: zolang er geen duidelijke grenzen worden gesteld, blijven kinderen onbewust verleid worden tot ongezonde keuzes.

Over de auteur

Floris Ording

Mijn naam is Floris Jonathan Ording (2001). Al vanaf jongs af aan schrijf ik verhalen en lees ik graag boeken. Ik ben nieuwsgierig en verdiep mij graag in bijzondere verhalen. Ik ben dol op geschiedenis, kunst en de Nederlandse taal. Ik ben in 2023 begonnen met de opleiding journalistiek in Utrecht. Als een geboren Utrechter weet ik alle ins en outs van de stad. Ik ben geïnteresseerd in de menselijke kant van verhalen. Welke emoties komen hierbij spelen, wat zijn de gedachtegangen die mensen krijgen bij bepaalde gebeurtenissen. Daarnaast ben ik dol op humor. Zo probeer ik door middel van leuke anekdotes verhalen op te vrolijken of er een luchtig randje aan te geven. Mensen leren kennen en tussen de mensen zijn vind ik fijn. Ik zit vol vragen die ik wil stellen. Mensen op hun gemak brengen is belangrijk in de journalistiek maar ik ben kritisch waar dat nodig is. Ik ben dol op reizen, geschiedenis, musea en games. Naast lokaal nieuws ben ik dol op nieuws uit het buitenland. Wat gebeurt er in de rest van de wereld? En hoe heeft dit gevolgen voor Nederland? Als beginnend journalist heb ik nog veel te leren in dit mooie vak. Maar ik ben gedreven, nieuwsgierig en ik leer snel. Ik ben niet bang om mijzelf in het diepe te gooien. Ik ben dol op menselijk contact maar alleen zijn kan ik ook waarderen. Ik ben van mening dat Nederland er nog wel een goede journalist bij kan hebben. Daarom kijk ik ook uit naar alle ervaring die ik ga opdoen tijdens de studie journalistiek. Zodat ik na mijn studie kan beginnen in de journalistieke wereld met genoeg kennis en ervaring.