DEN HAAG – Afgelopen dinsdag vond in Nieuwspoort in Den Haag een bijeenkomst plaats met diverse Tweede Kamer leden en jongeren, vanwege het dertig jarige bestaan van het internationale Kinderrechtenverdag in Nederland. Tijdens de bijeenkomst werden de uitkomsten bekend gemaakt van een recente peiling onder jongeren. Uit de peiling blijkt dat er ernstige zorgen zijn bij jongeren in Nederland. Hoe kan de overheid hier op in spelen?
Marc Dullaert, initiatiefnemer van State of Youth NL, vertelt: “Er wordt te vaak beleid gemaakt, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de rechten van kinderen. De overheid moet beter leren luisteren naar kinderen, dus niet alleen een vriendelijk praatje maken, maar kinderen echt betrekken in de Bijvoorbeeld deze week was er een debat in de kamer over de hervorming van de jeugdzorg, maar de mening van de kinderen die in die jeugdzorg zitten, zijn niet verwerkt in het rapport hierover.”
In de peiling, onder 12-18 jarigen in heel Nederland, werden de kinderen ondervraagd over kinderrechten, jongerenparticipatie, mentaal welzijn, gelijke kansen, jeugdzorg en jeugdstrafrecht. Uit de peiling geeft 56% van de kinderen aan dat zij niet weten dat zij kinderrechten hebben: “Dit zijn ernstige resultaten. Deze kinderen weten niet dat zij speciale kinderrechten hebben. Daarnaast geven de kinderen de overheid een 3,8 op een schaal van één tot en met tien, als reden hiervoor is dat zij vinden dat de overheid niet goed hen luistert.”
De resultaten van de peiling zijn overgedragen aan de Tweede Kamer leden die aanwezig waren bij de bijeenkomst namens de aanwezige jongeren.
Bekijk hieronder naar de reportage van Lucas van Ackooij over de bijeenkomst van 30 jaar kinderrechtenverdrag: