Na een maand vasten, zit de Ramadan er voor veel moslims komend weekend weer op. Zondag start het suikerfeest, een feest vol met lekker eten en toenadering onderling. Maar hoe beleven studenten die meedoen aan de Ramadan deze periode en het komende Suikerfeest?
Suha, student Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, legt uit dat de Ramadan juist voor extra focus zorgt: “Ondanks dat ik nu een andere routine heb, merk ik juist dat ik meer gefocust en productiever ben. Die extra focus komt doordat ik het gebed door de dag heen veel meer intentioneel doe. Het avondgebed is voor mij het mooiste, dat zorgt ervoor dat ik echt even kan ontprikkelen en mijn rust kan vinden in de prachtige Quran-recitatie en het verbinden met mijn gemeenschap.”
Suha is lang niet de enige student die meedoet aan de Ramadan; Oumaima Ben Salah is studente Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Ook Oumaima vindt het soms lastig om school en Ramadan te combineren: “Toen ik nog op de middelbare school zat, had ik er eigenlijk weinig moeite mee. Nu ik op het HBO zit heb ik het soms wel wat lastiger, omdat ik vaak echt lange dagen op school zit. Maar het belangrijkste is dat ik gewoon mijn deadlines haal en ik aan werken toekom.”
Suha vindt ook dat de Ramadan en het Suikerfeest steeds meer ingeworteld in de Nederlandse samenleving worden. “Er is zeker veel progressie geweest in Nederland. Er worden steeds meer Iftars georganiseerd, dat laat zien dat er wordt gewerkt aan inclusiviteit, ondanks de verergerde discriminatie naar moslims in Nederland. Zoiets maakt bruggen bouwen in onze diverse samenleving toegankelijker en kunnen we zien dat we veel meer met elkaar gemeen hebben dan lijkt.” Oumaima ziet het anders: “Ik vind dat de Ramadan en Eid al-Fitr (arabische benaming voor suikerfeest, red.) niet genoeg aandacht krijgen in Nederland. Zo is Eid al-Fitr geen erkende feestdag in Nederland, terwijl er een heleboel moslims in Nederland wonen.”
Op scholen wordt er volgens Oumaima ook niet altijd rekening gehouden met de ramadan. “Mijn middelbare school liet ons niet bidden tijdens schooltijd, terwijl ik nu op de HvA veel meer ruimte krijg, we hebben zelfs meerdere gebedsruimtes en er worden extra faciliteiten beschikbaar gesteld voor vastenden. Twee scholen met twee hele verschillende ervaringen dus.”
Tijdens onze talkhow was Hazjir Adil aanwezig, om zijn ervaringen omtrent de Ramadan te delen.