Reparatie VS- Canada bondgenootschap mogelijk? “De vraag is of de relatie te verbeteren is nu iemand als Trump president is.”

Reparatie VS- Canada bondgenootschap mogelijk? “De vraag is of de relatie te verbeteren is nu iemand als Trump president is.”

Vlaggen van de Verenigde Staten en Canada wapperen in de wind. GlacierNPS (no photographer credited) - Logan Pass Visitor Center

In de afgelopen weken zijn de spanningen tussen Canada en Verenigde Staten opgelopen. Canada zou volgens de president van de Verenigde Staten namelijk een goede 51ste staat zijn, daarbij heeft de Verenigde Staten importtarieven van 25% opgegeven voor goederen uit het aangrenzende land. Kan de wond in het bondgenootschap nog geheeld worden? En wat is daarvoor nodig?

“Het bondgenootschap is zeker te redden. Sinds 1945 is er een goede relatie. De belangrijkste verandering is de Trump-administratie die nu is ingesteld, als je die uit beeld zou zetten zouden de VS en Canada waarschijnlijk weer samen gaan”, aldus Jack Thompson, universitair docent American Studies in Amsterdam. “De vraag is of de VS en Canada de relatie kunnen repareren terwijl iemand als Trump president is.”

Het is moeilijk om te zeggen wat er nodig is om de twee landen weer samen te brengen. “We weten niet hoe roekeloos de Trump-administratie gaat zijn. In andere woorden, wat zullen ze als winst zien? Zou het genoeg zijn om tot een concessie te komen over handel of een overeenkomst over militaire bondgenootschappen? Dat zou het meest logisch zijn, maar de tweede Trump-administratie is veel agressiever dan de eerste, dus we hebben geen goed beeld van hoe ver ze willen gaan.”

Maar het gaat niet alleen om de economie, Thompson vertelt dat er meerdere factoren meespelen, zo grijpt de Trump-administratie terug naar de 19e eeuw en diens buitenlandse politiek. De VS is in haar geschiedenis Canada meer dan eens binnengevallen. Daarbij speelt het arctische gebied ook een rol, door het smeltende ijs worden daar meer routes bevaarbaar, die Canada niet goed in haar eentje kan bewaken.

Kan Europa dan een uitkomst bieden voor Canada? En wat heeft de Brede Economische Handelsovereenkomst tussen die twee grootmachten, ofwel CETA, hiermee te maken? Verslaggever Heleen van Leeuwen zocht dit uit en sprak met Canadees politicoloog Daniel Béland en vicevoorzitter voor de Delegation for the Relations with Canada in het Europees Parlement.

Over de auteur

Heleen van Leeuwen

Heleen van Leeuwen (20) is een tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, opgegroeid en wonende in Cothen. Hiervoor heeft ze haar vwo afgerond. Ze heeft veel interesses, vooral op het gebied van wetenschap en cultuur. Onderwerpen zoals de ruimte en techniek, maar ook geschiedenis, fascineren haar en ze vindt het dan ook leuk om te lezen over de ontwikkelingen en ontdekkingen in die vakgebieden. Ze houdt ervan om verhalen van mensen te horen, en volgt grote gebeurtenissen graag op de voet via nieuwssites. Ze is erg geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Een van Heleens hobby's is creatief schrijven, waaruit ook de interesse voor deze opleiding is ontstaan. Ook is ze creatief en tekent ze en schildert ze. Maar na de school voor journalistiek weet ze ondanks deze interesses nog niet welke kant ze op wil, documentaires maken lijkt haar interessant, maar ook podcasts en stukken schrijven liggen haar wel. Ze houdt haar opties nog open en kijkt rond, aangezien dit allemaal nog nieuw voor haar is.