De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa lijkt steeds meer te veranderen in een geopolitiek schaakspel. Wat begon als een conflict over importheffingen op staal en aluminium, is inmiddels uitgegroeid tot een strategisch instrument in de internationale machtsverhoudingen.
Volgens experts speelt economische logica hierbij slechts een kleine rol. Zo vertelt voormalig europarlementariër Sophie In ‘t Veld: “Trump gebruikt het zeer bewust als instrument voor zijn geopolitieke agenda. Hij doet het ook met China, met Mexico. Je ziet aan de manier waarop hij het aanpakt dat het helemaal niet gaat om legitieme economische overwegingen. Want hij gebruikt het voortdurend als een soort drukmiddel als het gaat over heel andere onderwerpen. Het heeft niets te maken met economische overwegingen.”
Deze aanpak zorgt niet alleen voor spanningen tussen de VS en Europa, maar ook binnen de EU zelf. De onzekerheid over toekomstige handelstarieven en mogelijke sancties maakt het voor bedrijven moeilijk . “Het is onvoorspelbaar hoe deze handelsoorlog zich verder zal ontwikkelen. Maar ook die onvoorspelbaarheid is op zich al problematisch. Als je een bedrijf hebt dat van de export afhankelijk is, kan je dan nog wel investeren? Kan je straks nog wel exporteren? Je ziet dat binnen de Europese Unie toch ook wat ongemak en onenigheid begint te ontstaan.” aldus In ‘t Veld.
Terwijl Europa worstelt met het komen tot een passende gezamenlijke reactie, blijft de Amerikaanse regering haar handelspolitiek gebruiken als machtsmiddel. De vraag blijft hoe lang de EU verenigd kan blijven en of het zich staande kan houden in een steeds harder geopolitieke handelsoorlog.
Bekijk hieronder de reportage van Nova Lam over hoe de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa zich ontwikkelt.