Waar de angst voor oorlog groeit onder de Nederlandse bevolking, werd er afgelopen dinsdag op Nationale Verhalendag stilgestaan bij oorlogsverhalen uit het verleden. In Den Haag verzamelden basisschoolleerlingen zich om te luisteren naar verhalen van ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog, Veteranen die hebben gediend tijdens vredesmissies en andere sprekers. Het thema van dit jaar was ‘Hoop’.
Arnold Troostwijk vertelde op deze middag als spreker zijn oorlogsverhaal en dat van zijn familie. Troostwijk werd geboren in tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1941. Als baby werd hij door zijn ouders ondergebracht bij een ander gezin om de kans op overleving van de oorlog te vergroten. Dit omdat Jodenvervolging een steeds prominentere rol ging spelen in die tijd. Sindsdien leefde Troostwijk verder onder de naam Peter van Schaik. Zijn ouders trokken naar Zwitserland. Na de oorlog is het gezin herenigd. ‘’Ik merk dat er heel veel onduidelijk is over de Holocaust’’, zegt Troostwijk hierover. ‘’Ik vind het heel belangrijk om te vertellen dat we gewoon allemaal gelijk zijn. Je moet de mens zien als medemens en niet elkaar haten vanwege de achtergrond die je hebt.’’
Bekijk hieronder de videoreportage over Nationale Verhalendag.
‘’Het gekke is dat de plenaire zitting mij weer persoonlijk heeft getroffen, waardoor ik toch wel weer geëmotioneerd werd door wat er verteld was’’, voegt Troostwijk daar nog aan toe.
Ons land is niet in oorlog, maar de zorgen om betrokken te raken bij een oorlog groeien onder de Nederlandse bevolking, zo blijkt uit een rapport van Clingendael. Cybersabotage en fysieke sabotage van vitale infrastructuur zijn de meest bedreigende ontwikkelingen volgens de Nederlanders. Daarnaast vreest één op de vijf Nederlanders volgens dit onderzoek voor een kernoorlog binnen vijf jaar. Daar komt bij dat 60% aangeeft het gevoel te hebben dat EU-landen beschikken over onvoldoende militaire capaciteit om Europees grondgebied te verdedigen.