Praatplaat moet bewustwording over smartphonegebruik bij kinderen vergroten

Praatplaat moet bewustwording over smartphonegebruik bij kinderen vergroten

Bron: DLS-CCNull

Telefoons zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Jong en oud loopt ermee in zijn zak. Smartphonevrij Opgroeien wil daarom de jeugd bewust maken van hun smartphone gebruik. Zij vinden het gek dat kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon krijgen en willen hier een gesprek over aanwakkeren met bestaande en toekomstige ouders. Dit willen zij doen door middel van het overhandigen van een “praatplaat” aan de tweede kamer. Is een dergelijk ouderinitiatief wel functioneel?

Verslaggever Joran was aanwezig bij de overhandiging van de praatplaat in de Tweede Kamer:

De praatplaat is dus een a4’tje die kinderen en ouders ontvangen om het gesprek op gang te brengen over telefoongebruik binnenshuis. Het is een feit dat er op scholen in Nederland al geen mobieltjes in de gangen te zien zijn. Daar hebben ze een verbod op gekregen.

Helemaal smartphone vrij zal het alleen niet zo snel worden op middelbare scholen, vertelt Nina Hoek van Dijke. Zij is jongerenexpert bij Jong & Je Wil Wat. “Als we jongeren echt weer smartphone vrij zouden willen laten zijn op middelbare scholen. Dan moeten we ook weer heel veel systemen omgooien. Denk maar aan magister, aan roostersystemen. Jongeren zijn daarnaast ook heel erg gewend om hun telefoon te gebruiken om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Zij betalen bijvoorbeeld nu grotendeels met hun telefoon.”

“We zien overigens ook wel een trend die we ook wel digitaal minimalisme noemen. Waarbij er dus een groep jongeren bewuster is van hun telefoongebruik. En er dus soms ook bewuster van kiest om geen telefoon te hebben. Je ziet daarnaast ook wel dat de ouderwetse flip phone weer stijgt in gebruik door onder andere de jeugd.”

Of een dergelijk ouder initiatief zal werken? “Kunnen ouders zonder smartphone? Waarschijnlijk niet. Ik denk dat het belangrijk is dat zowel ouders en kinderen meer bewust zijn over hun smartphonegebruik. Daarnaast denk ik wel dat beleid zin kan hebben. Op middelbare scholen is er na invoering van het mobieltjesverbod ook weer meer sfeer in de gangen weer. Er zijn weer echte gesprekken.”

Thyme van de Beuken was te gast in de uitzending om mee te praten over het social media gebruik van jongeren en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan:

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com