Rode Kruis: “Internationale samenwerking nodig voor humanitaire crisis in Palestina”

Rode Kruis: “Internationale samenwerking nodig voor humanitaire crisis in Palestina”

Foto: Pixabay – Hosny Salah

De situatie in Palestina is op dit moment dramatisch, met dagelijks geweld, verwoeste infrastructuur en een ernstig tekort aan basisbehoeften zoals voedsel, water en medische zorg. Hulporganisaties zoals het Rode Kruis doen hun uiterste best om levens te redden, maar worden geconfronteerd met enorme obstakels. Danielle Brouwer van het Rode Kruis legt uit wat de grootste uitdagingen zijn.

Volgens Brouwer is de belangrijkste actie die internationale besturen moeten ondernemen het waarborgen van veilige en constante toegang tot Gaza. “De grens is sinds 2 maart gesloten, en er komen geen hulpgoederen meer binnen, terwijl er een tekort is aan alles,” vertelt Brouwer. “We kunnen geen medicijnen, voedsel of medische voorraden aanvoeren, en dit leidt tot een humanitaire ramp.” Het Rode Kruis roept de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen om toegang te garanderen, zodat hulp daadwerkelijk Gaza kan bereiken.

Een andere uitdaging is de veiligheid van hulpverleners. Brouwer benadrukt dat het Rode Kruis dagelijks werkt onder levensbedreigende omstandigheden. “Negen hulpverleners van de Rode Halve Maan worden al dagenlang vermist. Ziekenhuizen worden aangevallen, en ambulances kunnen gewonden niet bereiken.” Veiligheid van hulpverleners moet dus prioriteit krijgen, zodat ze hun werk effectief kunnen uitvoeren.

Het Rode Kruis doet zijn werk in Gaza met grote tekorten, zelfs in de medische zorg. “Operaties worden uitgevoerd met tekort aan verband, medicijnen of verdovingsmiddelen,” zegt Brouwer. Dit maakt het bijna onmogelijk om de zieken en gewonden te helpen.

Internationale samenwerking is essentieel om deze problemen te verlichten. Brouwer stelt dat diplomatieke druk en sancties van internationale organisaties zoals de VN en de EU noodzakelijk zijn om de situatie te verbeteren. “Landen moeten zowel achter de schermen als voor de schermen blijven aandringen op het openstellen van de grens,” zegt ze.

Volgens Brouwer moet het geweld stoppen om verdere escalatie te voorkomen en de humanitaire situatie te verbeteren. “De situatie is uitzichtloos. We kunnen het niet alleen doen. De internationale gemeenschap moet snel handelen.”

De huidige situatie in Palestina is officieel een humanitaire crisis. Verslaggever Merel Bolsenbroek zocht uit hoe het nu daar is en hoe de Palestijnen het zelf ervaren.

Over de auteur

Merel Bolsenbroek

Mijn naam is Merel Bolsenbroek. Ik heb altijd al een passie gehad voor verhalen vertellen, cultuur en het beter begrijpen van de wereld om me heen. Hoewel ik nog studeer, heb ik al een solide basis gelegd in het schrijven van artikelen, het interviewen van mensen, storytelling, verslaggeving en diepgaand onderzoek. Ik heb een scherp oog voor detail en ben enorm nieuwsgierig naar de wereld om mij heen. Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in onderwerpen zoals media-ethiek, nieuwsverslaggeving en cultuurjournalistiek, en heb ik al diverse journalistieke stukken geschreven voor SVJ Media. Ik blink uit in het voeren van interviews, het doen van onderzoek en het creatief vertellen van verhalen. Ik heb een natuurlijke aanleg om complexe onderwerpen op een heldere manier over te brengen. Ik ben vastbesloten om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en wil me graag richten op maatschappelijke kwesties zoals mensenrechten en klimaatverandering, maar ook op muziek en radiowerk. In de toekomst wil ik bijdragen aan bewustwording rondom urgente thema’s door middel van journalistiek. Daarnaast heb ik een grote passie voor radio, met name in de richting van muziek en shows. Ik geniet van de energie en het plezier die radio kan brengen en zou graag willen bijdragen aan programma’s die mensen samenbrengen door middel van muziek en boeiende gesprekken. Met mijn passie voor cultuur en verhalen die ertoe doen, wil ik me blijven inzetten voor waarheidsgetrouwe en impactvolle journalistiek. Mijn droom is om zowel als muziekjournalist als radiomaker aan de slag te gaan, waarbij ik impactvolle verhalen vertel en entertainment breng via verschillende mediaplatforms. E-mail: merel.bolsenbroek@student.hu.nl