“Bij zoenen maak je extra speeksel aan, wat je tanden en tandvlees gezond houdt”, vertelde Richard Kohsiek, tandarts en bestuurslid van KNMT, aan de Telegraaf. Dit beweerde Kohsiek naar aanleiding van een onderzoek van het CBS over mondgezondheid. Ongeveer een kwart van de Nederlanders vindt zijn eigen mondgezondheid niet goed, melde de Telegraaf in hun artikel.
Oordeel: Ongefundeerd
Bron van bewering:
In het artikel verwijst Richard Kohsiek naar een wetenschappelijk onderzoek over hoeveel bacteriën je met een tongzoen van 10 seconden uitwisselt. Dit is een al wat ouder onderzoek uit 2014, gedaan door Hoogleraar microbiologie en pleitbezorger voor planetaire gezondheid Remco Kort aan de Vrij Universiteit Amsterdam. In deze studie onderzochten zij de effecten van tongzoenen op de orale microbiota (dit zijn alle kleine organismen zoals bacteriën en schimmels die in en op levende wezens zitten en helpen bij gezondheid en evenwicht) van 21 koppels. Daarnaast kwantificeerden ze het aantal bacteriën dat werd uitgewisseld tijdens tongzoenen door het gebruik van andere bacteriën, door middel van het drinken van een yoghurtdrank en door een van de partners voorafgaand aan een tweede intieme kus. Conclusie van dit onderzoek luidt: koppels die vaak zoenen delen meer speekselbacteriën, waardoor hun mondflora (het orale ecosysteem) meer op elkaar lijkt. Op de tong is die gelijkenis minder direct gekoppeld aan zoenen en speelt een gedeelde leefstijl, omgeving of genetica een grotere rol. Sommige bacteriën verdwijnen snel na het zoenen, terwijl anderen zich langdurig in de mond vestigen.
Best een vage conclusie en daarom zocht ik verder uit wat er precies met deze conclusie wordt bedoelt. Mondflora is eigenlijk je orale afweersysteem. De bacteriën van een evenwichtige mondflora zorgen ervoor dat de mond goed functioneert door de tanden en het tandvlees gezond te houden en de aanvallen van bacteriën te counteren. Bacteriën die een onevenwichtige mondflora vormen zijn schadelijk voor de mond. “Als je bijvoorbeeld te vaak en te veel suiker consumeert, gaat je mondflora ontsporen. Zuur producerende bacteriën krijgen de overhand”, vertelt Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar tandheelkunde aan de Radboud Universiteit.
Op het internet zijn er weinig onderzoeken te vinden die letterlijk zeggen dat tongzoenen gezond voor je gebit is. Echter is er wel veel informatie die suggereert dat tongzoenen juist slecht is voor je gebit. Je wisselt dus tijdens het tongzoenen bacteriën uit met de ander. Als die persoon een slechte mondhygiëne heeft of gaatjes veroorzakende bacteriën in zijn of haar mond, kan zoenen deze schadelijke bacteriën in je mond brengen. Uit onderzoek is gebleken dat agressieve bacteriën, zoals Porphyromonas gingivalis (een bacterie die weefsel afbreekt), via speeksel kunnen worden overgedragen, wat mogelijk kan leiden tot parodontale aandoeningen en andere mondgezondheidsproblemen. “Tongzoenen is op veel manieren goed: we voelen ons beter, de relatie wordt er beter van, het verlaagt stress, dat wellicht indirect kan leiden tot een betere mondgezondheid”, vertelt Huysmans. “Echter is er weinig tot geen concreet bewijs hiervoor. Dat het goed is voor het immuunsysteem zie ik vaak genoemd worden, maar zonder veel bewijs”.
Er zijn ook andere manieren om je gebit gezond te houden. Tongzoenen klinkt natuurlijk allemaal wel leuk, maar toch blijft tandenpoetsen de beste manier om een goede mondgezondheid te behouden. “Tandenpoetsen is de basis, 2 keer per dag en met fluoridetandpasta. En natuurlijk gezond eten! Daarbij valt eventueel effect van zoenen in het niet”, vertelt Huysmans. Tandarts en parodontoloog in een privékliniek Fridus van der Weijden merkt dit ook op: “Als je jong bent is tongzoenen leuker dan tandenpoetsen en flossen. Verder zie ik geen enkel verband”
Conclusie:
Hoewel tongzoenen speekselproductie stimuleert en mogelijk bijdraagt aan een evenwichtige mondflora is er geen concreet wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk gezond is voor je gebit. Zoenen kan dus ook schadelijk zijn wanneer bacteriën die gaatjes of tandvleesontstekingen veroorzaken worden overgedragen, vooral als een van de partners een slechte mondhygiëne heeft. Daarnaast zijn bewezen methoden zoals tandenpoetsen met fluoridetandpasta en gezond eten veel effectiever voor een goede mondgezondheid. Hoewel zoenen voordelen kan hebben, zoals stressverlaging en een verbeterd welzijn, blijft het geen vervanging voor een goede mondverzorging. Daarom valt te concluderen dat de uitspraak van Richard Kohsiek ongefundeerd is. “Je kan tongzoenen beter laten om een band met je partner te vormen”, vertelt van der Weijden.