Rouw onder jongeren: hoe maken we het bespreekbaar?

Rouw onder jongeren: hoe maken we het bespreekbaar?

Bron: pexels - Mike Bird

Rouw op jonge leeftijd kan een diepgaande impact hebben op een kind, maar onder jongeren lijkt het een onderwerp waar amper over gesproken wordt. Dit kan ervoor zorgen dat rouwenden zich geïsoleerd voelen, terwijl steun uit hun omgeving juist kan helpen bij de verwerking van een verlies. Bart Broth van Rouw Netwerk Jongeren licht dit verder toe: “Jongeren voelen zich vaak onbegrepen in hun rouw. Ze willen anderen niet belasten, weten niet goed hoe ze woorden moeten geven aan wat ze voelen, of ervaren dat hun omgeving hun verdriet weg relativeert. Er is weinig ruimte voor rouw binnen de levensfase waarin alles juist om vooruitgang lijkt te draaien.”

Jongeren verwerken verlies op verschillende manieren. Sommigen zoeken troost in creativiteit, zoals schrijven, muziek of kunst, terwijl anderen juist afleiding vinden in sport of sociale activiteiten. Ook sociale media spelen een steeds grotere rol, jongeren delen hun gevoelens online en vinden steun bij lotgenoten in bijvoorbeeld rouwgemeenschappen. Het wegstoppen van emoties kan rouw verzwaren, waardoor het belangrijk is om jezelf ruimte te geven om actief te rouwen. 

“Rouw zou gezien moeten worden als iets menselijks, niet als een fase die je even doormaakt. Door er openlijk over te praten, bijvoorbeeld thuis, op school of op sociale media, normaliseren we het. Dat vraagt om taal, ruimte én voorbeelden van anderen die delen.” aldus Bart Broth. 

Het doorbreken van het taboe begint met openheid. Initiatieven zoals rouwgroepen en meer aandacht voor rouwverwerking op scholen kunnen helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook kleine gebaren, zoals een berichtje sturen of simpelweg vragen hoe het gaat, kunnen al een groot verschil maken. Door rouw niet weg te stoppen, maar erover te praten en elkaar te steunen, wordt het een gedeelde ervaring in plaats van een eenzame strijd. 

Beluister hieronder de reportage van Nova Lam over de invloed van rouw op jonge leeftijd:

Over de auteur

Nova Lam

Nova Lam (2006) is beginnend journalist. Zij studeert aan de school voor Journalistiek in Utrecht. Zij woont in Hilversum, die vooral bekend staat om het zijn van de mediastad. Ze is al langere tijd geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld. Vooral is zij geïnteresseerd in nieuws dat te maken heeft met maatschappelijke onderwerpen. Ze houdt erg veel van schrijven en daarom zou zij het liefst artikels willen schrijven voor bijvoorbeeld nieuwssites of misschien wel kranten. Ze is erg benieuwd wat ze nog gaat leren en wat ze uiteindelijk gaat betekenen voor de wereld als journalist.