In onze moderne samenleving speelt FOMO, oftewel ‘Fear of Missing Out’, een steeds grotere rol.Vooral onder de jongere generaties. De constante stroom aan updates op sociale media zorgt ervoor dat we continu op de hoogte zijn van de activiteiten en successen van anderen. Dit kan leiden tot het gevoel dat we zelf iets missen of achterblijven.
Hoogleraar psychologie en auteur Roos Vonk benadrukt het belang van het beheersen van onze reacties op dergelijke gevoelens. In haar boek ‘Je bent wat je doet’ stelt ze dat mensen verslaafd kunnen raken aan sociale media door het zogenaamde FOMO-syndroom. Ze adviseert om notificaties van apps uit te schakelen en bewust om te gaan met de tijd die we online doorbrengen.
Vonk wijst ook op het belang van acceptatie van onze gevoelens. Ze zegt: “Accepteer dat niet al je gevoelens, angsten en verlangens grijpbaar zijn; dat een pijntje of een kriebeltje af en toe hoort bij de eb en vloed van het leven en dat je niet altijd hoeft te snappen waarom.” Ze legt uit dat het normaal is om af en toe onzekerheid of angst te voelen, en dat we niet altijd direct actie hoeven te ondernemen om deze gevoelens te begrijpen of te verhelpen.
Het is belangrijk om te beseffen dat wat we op sociale media zien, vaak een gefilterde versie van de werkelijkheid is. Mensen delen voornamelijk hoogtepunten, waardoor het lijkt alsof anderen een perfect leven leiden. Dit kan ons eigen gevoel van tevredenheid in de weg zitten en bijdragen aan het idee dat je wellicht zelf iets fout doen of iets mist.
In onze eerste podcastaflevering duiken we dieper in het fenomeen FOMO. We bespreken hoe het onze maatschappij beïnvloedt en bieden praktische tips om ermee om te gaan. Luister mee en ontdek hoe je FOMO kunt herkennen en verminderen in je dagelijks leven.
Samen met Jamaal Hussein en Marwa Yari bespreken wij de Fear of Missing Out in de eerste aflevering van de podcast Alles op Tafel.