Hoe kan jij Oekraïne het beste helpen?

Hoe kan jij Oekraïne het beste helpen?

Nederlanders tonen zich deze dagen massaal solidair met Oekraïne: mensen doneren kleren, eten en geld. Er vertrekken zelfs vrachtwagens met goederen richting de grenzen van Oekraïne. De vraag is of dit de juiste manier is om de vluchtelingen in en uit Oekraïne te helpen.

Tekst & beeld: Josephine Hanna

Duizenden vrijwilligers zijn bezig met het sorteren van de ingezamelde spullen die mensen over heel Nederland doneren. Van warme dekens tot aan kattenvoer; iedereen is erg betrokken in deze crisissituatie. Veel belangenorganisaties zoals Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis en Unicef merken dat de oorlog in Oekraïne veel mensen raakt. Ook de vluchtelingenorganisatie ontving de afgelopen week duizenden telefoontjes met de vraag of mensen iets voor ze kunnen betekenen.

Toiletartikelen, kleren, babyvoeding en luiers; het wordt allemaal bij verzamelpunten afgeleverd. Maar is dit wat de mensen in Oekraïne nodig hebben? Het is nog onzeker of de goederen veilig op de bestemming aankomen.

Vraag en aanbod
Het is belangrijk om je als vrijwilliger goed in te lezen per organisatie. Je moet namelijk kijken of je donatie aansluit op de vraag van de organisatie. Om zo min mogelijk onnodige spullen te verzamelen, lanceren organisaties platforms waar men zich kan inlezen over aanmelden voor specifieke spullen. Zoals slaapplekken aanbieden of bepaalde medicijnen inleveren.

Hoofd van de vluchtelingenorganisatie UNCHR Andrea Vonkeman zegt dat gelddonaties op dit moment het hardst nodig zijn. “Op die manier kunnen wij en andere organisaties zelf inschatten hoeveel en wát we precies moeten inzamelen. Ook de landen om Oekraïne heen hebben steun nodig. Polen heeft bijvoorbeeld al 1,5 miljoen vluchtelingen opgevangen, maar ook landen zoals Roemenië en Moldavië hebben het zwaar.”

Vrijwilligers
“Mensen moeten niet het idee krijgen om zomaar spullen die ze niet meer gebruiken bij ons te droppen. Heel lief, maar veel spullen kunnen we niet gebruiken. Denk aan zomerschoenen, momenteel hebben de Oekraïners die in de kou zitten dat niet nodig”, zegt een vrijwilliger die bij het inzamelpunt HKU-loods in Utrecht helpt. “Geopende medicijnen of andere toiletartikelen mogen we helaas ook niet verzenden naar Oekraïne. We benadrukken dus vooral aan mensen om warme winterkleding, dikke dekens, ongeopende medicijnen en geld te doneren. Hulp met het sorteren is natuurlijk altijd welkom”

Namens Ukrainians.nl kunnen mensen terecht bij de HKU-loods in Utrecht. Veel Oekraïners die vanwege werk of studie in Nederland wonen zijn veel te vinden bij het inzamelpunt. Een vrijwilliger komt zelfs uit Den Bosch gereisd om te helpen. “Meer dan dit kan ik niet betekenen voor mijn familie en vrienden die in Kiev zijn nu. Ik ben blij dat ik hiermee kan helpen.”

Een andere vrijwilliger was van plan om weer terug te gaan naar Oekraïne na jaren in Nederland te hebben gewerkt. Ze kan nu niets anders doen dan in Nederland te blijven en hier een handje te helpen; “Het is een verschrikkelijke situatie, maar we voelen veel steun om ons heen. Er zijn zelfs mensen die aanbieden om met auto’s, bussen en vrachtwagens te rijden naar Oekraïne en omringende landen.”

Opvang
Naast spullen, eten en geld te doneren, bieden mensen ook hun vakantiehuis of extra kamers aan. Andrea Vonkeman: “Het is hartverwarmend om te zien dat mensen proberen te helpen op lange termijn. Ik moet zeggen dat het minder makkelijk is dan dat het lijkt en dat mensen niet moeten onderschatten wat voor zorgen het kan meenemen. De vluchtelingen zijn getraumatiseerd en op een gegeven moment moeten ze ook weer naar school of aan het werk. Sterker nog, zodra het kan, willen ze hoogstwaarschijnlijk snel terug naar Oekraïne. Daarbij hebben ze ook veel hulp en steun nodig.”

Ook gemeenten maken zich klaar voor de opvang. 25 veiligheidsregios bieden momenteel 50.000 plekken in totaal aan. Dit zal niet genoeg zijn volgens Bruls, voorzitter van Veiligheidsberaad. Inmiddels bestaan er verschillende kanalen waar vrijwilligers zich aanmelden als je vluchtelingen in huis wil nemen.

Wil jij Oekraïne steunen? Doneer geld aan vluchtelingenorganisaties, lever bij de inzamelpunten voedsel in blik, ongeopende medicijnen en toiletartikelen, warme kleding en dikke dekens in. Mocht je een kamer willen aanbieden, meld je dan hier aan.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.