De meeste mensen kennen FOMO wel, de fear of missing out, maar minder mensen zijn bekend met JOMO, de joy of missing out. In tegenstelling tot FOMO, richt JOMO zich op het plezier van juist iets missen en is een positieve tegenhanger.
Thijs Launspach, psycholoog en stress-expert, geeft aan dat JOMO een goede oplossing is voor stressvolle werkdagen: “We leven in een tijd waarin we constant worden blootgesteld aan prikkels en de druk voelen om overal bij te zijn. Maar altijd ‘aan’ staan is uitputtend en zorgt voor stress. JOMO helpt je om bewust te kiezen voor wat echt belangrijk is en zonder schuldgevoel iets te missen. In plaats van gehaast overal aan mee te doen, kun je genieten van de rust en de vrijheid van niet altijd beschikbaar hoeven te zijn.” Launspach geeft ook aan waarom het belangrijk is voor de mentale gezondheid: “Dat is niet alleen ontspannend, maar ook essentieel voor je mentale welzijn. Door af en toe bewust te kiezen voor minder, maak je juist ruimte voor meer: meer rust, meer focus en uiteindelijk ook meer geluk.”
Launspach vertelt dat FOMO voortkomt uit de illusie dat we alles kunnen meemaken, terwijl onze tijd eigenlijk best kort is: “FOMO is het resultaat van een leugen die ons voorgespiegeld wordt. Dat we alles kunnen meemaken, als we maar genoeg ons best doen. Maar dat is gewoon niet zo. We hebben 168 uur per week, waarbij we er gemiddeld zo’n 56 uur van slapen. Zo’n 32 uur gaat op aan noodzakelijk onderhoud, zoals koken, eten en schoonmaken. Met een werkweek van 40 uur hou je dus nog maar 38 uur over voor al het andere, denk aan je gezin, je vrienden en je hobby’s. Dat is veel te weinig om alles mee te kunnen maken.” Volgens Launspach is het dus soms beter om JOMO te ervaren i.p.v. FOMO.
Luister hieronder naar de reportage van Lucas van Ackooij. Hij spreekt met Marwa Yari over de JOMO week en met jongeren uit Utrecht om te vragen of zij bekend zijn met JOMO: