De invloed van de Electronic Travel Authorization op het toerisme in het Verenigd Koninkrijk

De invloed van de Electronic Travel Authorization op het toerisme in het Verenigd Koninkrijk

UTRECHT- De invoering van de Electronic Travel Authorization (ETA) verandert de manier waarop mensen naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit nieuwe systeem helpt de Britse overheid om beter in de gaten te houden wie het land binnenkomt. Voor Europese reizigers betekent de ETA vooral dat ze vanaf 2 april 2025 een extra stap moeten zetten voordat ze op reis kunnen. Hoe kan dit elektronische reisbewijs invloed hebben op het toerisme in het Verenigd Koninkrijk?

 

Hanita van der Meer is woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisbedrijven (ANVR). Volgens Hanita zal dit geen impact hebben op het toerisme in het Verenigd Koninkrijk, “Dit is inmiddels voor meerdere landen van toepassing en daarmee hebben we geen verschillen kunnen bemerken in de bezoekersstroom. Dat zal hier naar verwachting ook niet het geval zijn.” Het aanvragen van een reistoestemming vooraf is ook niet iets nieuws buiten Europa, in een groot aantal landen is een visum al gebruikelijk. 

Voor de toeristische sector en zakenreizigers zal de ETA naar verwachting geen grote problemen veroorzaken. “Wij verwachten geen problemen voor toerisme en ook niet voor zakenreizen, aangezien het document twee jaar geldig is.” Wel kan het gevolgen hebben voor mensen die spontaan op reis willen. “Het zou eventueel invloed kunnen hebben op last-minute reizen, omdat het 72 uur van tevoren moet worden aangevraagd. En het maakt het reizen uiteraard wat duurder.” Die kosten zijn nu nog 10 pond, ongeveer twaalf euro. VisitBritain, de Britse toeristenautoriteit, heeft zelf ook een cijfers gepubliceerd over toerisme in het VK. Zij voorspellen juist een groei van 5%.

 

 

De Europese Unie werkt ook aan een soortgelijk systeem: het European Travel Information and Authorization System (ETIAS). “Dit zal min of meer hetzelfde zijn als een ETA, waarmee duidelijker wordt wie de EU binnenkomt.”

De reisbranche in het VK hoeft zich niet veel zorgen te maken over de invoering van de ETA. “Zij zullen er weinig van merken omdat vliegtuigmaatschappijen, treinen en boten al controleren op het bezit van de ETA en anders kun je niet meevliegen, varen of in de trein.”

Voor toeristen die twijfelen of ze vanwege de ETA nog wel naar het VK moeten gaan, is het advies duidelijk. “Het is geen reden om niet te gaan. Het is een extra administratieve handeling die tijdig gedaan moet worden en het is een extra uitgave, maar dat is alles”, aldus Hanita van der Meer.

 

Als je dan gaat reizen naar het Verenigd Koninkrijk geef je de Britse overheid toegang tot je informatie voor minimaal twee jaar. Hierover sprak ik met Joost Augusteijn hij is Senior University Lectoraat in met een expertise in moderne Britse en Ierse geschiedenis maar ook, politieke legitimiteit en geweld.

 

 

Over de auteur

Fatima Bongers

Fatima Bongers (2001), uit West-Friese Bovenkarspel (tegenwoordig wonend in Amersfoort), is studente op de School van Journalistiek. Eerder heeft zij de opleiding Managementassistent afgerond op het Horizon College (2020-2023). Hier was zij ook enige tijd de voorzitter van de studentenraad. Verhalen van beide kanten bekijken, creatief denken en analyseren is echt haar vak. Met plezier pitcht en schrijft zij nieuwsberichten voor SVJMedia. Verder is muziekliefhebber Fatima werkende op de vloer bij Tivolivredenburg. Maar een drukke planning houdt haar niet tegen van haar ambities en interesses! Altijd streven naar rechtvaardigheid en het ongehoorde verhaal. contact: fatima.bongers@student.hu.nl