Dansen, verven of drama om je rouw te verwerken

Dansen, verven of drama om je rouw te verwerken

Illustratieve foto. Bron: Heleen van Leeuwen

Verdriet door verlies komt bij iedereen in zijn leven wel een keer voor, bijvoorbeeld door het overlijden van een dierbare. Het rouwproces is daarbij voor iedereen anders. De één praat er liever over en bij anderen is dat juist moeilijk. Bij heftige rouw kan vaktherapie een uitweg bieden. Maar hoe werkt vaktherapie bij de verwerking van rouw? 

 

“Het is vooral voor wanneer je er niet echt woorden aan kan geven. Soms zijn mensen ook wat meer afgesloten van hun emoties, die zijn dan heel cognitief ingesteld en die kunnen het allemaal wel mooi vertellen, maar dan eigenlijk zonder echt de connectie met hun gevoel te maken. En als je dingen gaat doen, dan praat je eigenlijk zonder je woorden te kiezen.” Aldus Susanne van der Lugt, communicatie adviseur bij Vaktherapie Nederland. Vaktherapie is dus therapie waarbij je actief bezig bent. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om dansen, het maken van kunst, dramatherapie of psychomotorische therapie, waarbij je door middel van fysieke oefeningen stil staat bij je ervaringen. 

 

Welke soort van therapie dan het beste bij jou past, verschilt per persoon. “Stel, iemand heeft conservatorium muziek gedaan, dan is muziektherapie misschien iets minder geschikt. Het gaat bij vaktherapie er namelijk niet om dat je mooie muziek leert spelen, het gaat om het muziek als middel, dus dan kan het juist handig zijn om iets te doen wat iemand helemaal niet zo goed kan. Zodat dat wordt losgelaten. Maar op die manier kan iemand zich misschien ook juist onveilig voelen, dus dan zoek je juist weer iets wat dichter bij die affiniteit ligt.” Ook kan er gekozen worden tussen een individuele behandeling of een behandeling in groepsverband. “Bij verliesverwerking kan soms ook heel fijn zijn om in groepsverband therapie te krijgen, want dan heb je mensen met hetzelfde verhaal.” vertelt Van der Lugt. Akwa GGZ heeft samen met Vaktherapie Nederland een keuzehulp ontworpen om te helpen met het kiezen van de juiste vorm van vaktherapie, zodat als er bijvoorbeeld hulp nodig is tijdens het rouwproces, een vorm wordt gebruikt die bij de persoon past.

Beeldende therapie is dus een onderdeel van vaktherapie, hierbij maak je kunst tijdens je therapeutische sessie. In onderstaande audioreportage kijkt verslaggever Heleen van Leeuwen naar hoe creativiteit kan helpen bij de verwerking van rouw. Hiervoor spreekt ze met beeldend therapeut Femke van Midden en kunstenares Romy Hommersom. 

 

Over de auteur

Heleen van Leeuwen

Heleen van Leeuwen (20) is een tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, opgegroeid en wonende in Cothen. Hiervoor heeft ze haar vwo afgerond. Ze heeft veel interesses, vooral op het gebied van wetenschap en cultuur. Onderwerpen zoals de ruimte en techniek, maar ook geschiedenis, fascineren haar en ze vindt het dan ook leuk om te lezen over de ontwikkelingen en ontdekkingen in die vakgebieden. Ze houdt ervan om verhalen van mensen te horen, en volgt grote gebeurtenissen graag op de voet via nieuwssites. Ze is erg geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Een van Heleens hobby's is creatief schrijven, waaruit ook de interesse voor deze opleiding is ontstaan. Ook is ze creatief en tekent ze en schildert ze. Maar na de school voor journalistiek weet ze ondanks deze interesses nog niet welke kant ze op wil, documentaires maken lijkt haar interessant, maar ook podcasts en stukken schrijven liggen haar wel. Ze houdt haar opties nog open en kijkt rond, aangezien dit allemaal nog nieuw voor haar is.