Er is al meer dan een jaar een telefoonverbod op scholen in Nederland. Dit telefoonverbod kan natuurlijk ook zorgen voor FOMO bij de leerlingen. Aan de andere kant zou het leiden tot meer sociale interacties op scholen. Toch is er ook een andere trend aan de gang. Jongeren die bewust om willen gaan met hun telefoongebruik.
Het telefoonverbod is dus al even ingevoerd. Hiervoor ging ik langs bij middelbare school het Openbaar Lyceum Zeist.
“Je ziet een groep jongeren die dat absoluut heel lastig vindt. En die natuurlijk veel bezig is met de smartphone. We zien overigens ook wel een trend die we ook wel digitaal minimalisme noemen.” Vertelt Nina Hoek van Dijke. “Waarbij er dus een groep jongeren bewuster is van hun telefoongebruik en er dus soms ook bewust voor kiest om geen telefoon te hebben. Je ziet ook wel weer de ouderwetse flip phone. Zo een klaptelefoon waarin niks kan.”
Bewust omgaan met het telefoongebruik kan helpen op verschillende vlakken van je leven. Zo zou je minder concentratieproblemen en een betere spanningsboog hebben.
De motivatie van de jongeren om hun telefoongebruik te minimaliseren kan komen vanuit verschillende hoeken volgens Nina: “Misschien omdat ze het zelf wel irritant vinden. Misschien ook wel omdat hun ouders ze bewust maken van, hé, wat doet dat ding nou eigenlijk met je? Het zal een combinatie van verschillende factoren zijn, waardoor de jongeren er misschien voor kiezen om zonder smartphone door het leven te gaan.”
“Je ziet dus ook wel dat sinds het telefoonverbod de sfeer in de scholen aanzienlijk verbeterd. Concentratieproblemen spelen constant op. Je ziet bijvoorbeeld ook dat jongeren bijvoorbeeld weer meer gesprekken met elkaar aan het voeren zijn thuis de pauze. Dus, weet je, ergens als dat ding meer uit het leven verdwijnt van jongeren, dan geloof ik wel dat daar ook hele positieve kanten aan zitten.”