Stel je voor, je gaat naar de huisarts en die schrijft een museumbezoek voor, als medicijn. Uit de titel van een artikel van het niet-medische FHM blijkt dat dit zomaar zou kunnen. Volgens veel huisartsen zou een museumbezoek namelijk een werkend medicijn zijn.
Claim: Museumbezoek blijkt een werkend medicijn.
Oordeel: niet waar
Bron van de bewering:
Op internet worden de laatste tijd meerdere artikelen gepubliceerd over dat er in de Zwitserse stad Neuchâtel museumbezoeken worden voorgeschreven door de huisarts. In deze artikelen gaat het vaak ook over de positieve invloed die een museumbezoek kan hebben op de mentale gezondheid van een persoon. Zij stellen echter niet dat dit een “werkend medicijn” blijkt. Het artikel van FHM beweert dit wel. Dat roept dan toch de vraag op of hun bewering klopt. Is een museumbezoek (volgens veel huisartsen) een werkend medicijn.
Waarom is deze bewering deels waar?:
Er is al eerder aangetoond dat er groeiend bewijs is van het potentieel van kunst als therapeutisch instrument. Museums zijn ook van waarde als therapeutische ruimtes. Intersectorale behandelmethodes kunnen dus een meer gangbare norm worden volgens dit onderzoek.
Toosje Valkenburg, huisarts/opleider en medisch directeur UNICUM-huisartszorg, vertelt hierover: “Als huisartsen weten wij dat welbevinden en ons gelukkig voelen vanuit kunst kan komen. Dit bevorderd dan dus welzijn. Muziek, theater en musea kunnen maken dat een persoon dopamine aanmaakt en dat iemand daar dan gelukkiger van wordt. Ik denk alleen niet dat er heel veel huisartsen meteen zullen zeggen, weet je wat je moet doen, je moet naar het museum. ”
Een ander onderzoek van de RSPH verklaart dat de toegenomen gevoelens van welzijn wordt veroorzaakt door verbeterd zelfrespect, verminderde sociale isolatie en de vorming van het gevoel van gemeenschap. Hiernaast verbeteren ook de interpersoonlijke relaties.
Valkenburg voegt hier aan toe: “Volgens mij is de strekking van het stuk vooral dat niet alles medisch moet worden opgelost in het medische domein. Dat als mensen gewoon veel klachten hebben, dat het ook kan liggen aan iets wat je niet met pillen of met een ziekenhuis oplost. Dus als je veel zorgen of stress hebt en je hebt daardoor hoofdpijn of buikpijn of allerlei lichamelijke klachten, dan helpen pillen meestal niet. Dan moet je beter ontspannen, ga iets anders doen, ga wandelen of ga naar het museum.”
“Als je ervan uitgaat dat een medicijn iets is dat je neemt om je beter te voelen of van je klachten af te komen, dan kan je ook andere dingen inzetten als medicijn. Dus in dat geval zou je wel kunnen zeggen dat een museumbezoek een werkend medicijn kan zijn.”
Echter is de definitie van een medicijn volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik: “Alle middelen die een medische werking hebben of waarvan beweerd wordt dat ze een medische werking hebben, kunnen invloed hebben op elkaar. Dus niet alleen medicijnen die u op recept haalt bij de apotheek maar ook middelen die u zonder recept bij drogist of supermarkt koopt. Zoals kruidengeneesmiddelen zoals St. Janskruid en vitamines.”
Conclusie:
De bewering is niet waar, dit vanwege het feit dat ik uit ga van de definitie van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Hierdoor kan een museumbezoek geen medicijn zijn. Echter heeft een museumbezoek wel een positieve invloed op mentaal welbevinden. Dus ga vooral naar een museum als je je slecht voelt.