Steeds meer jonge werknemers ervaren de druk om bereikbaar te blijven voor werk, zelfs tijdens hun vakantie of vrije tijd. Dit fenomeen, werk-FOMO (Fear Of Missing Out), zorgt ervoor dat zij constant ‘aan’ staan, wat leidt tot verhoogde stress en een verstoorde balans tussen werk en privé. Dit probleem groeit onder jongeren in Nederland, die moeite hebben om hun werk los te laten en zich vaak verplicht voelen om op elk moment bereikbaar te zijn voor hun collega’s of baas.
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van 2024 blijkt dat 25% van de werknemers tussen de 18 en 34 jaar burn-outklachten rapporteert. Deze cijfers zijn zorgwekkend, aangezien werkstress een van de belangrijkste oorzaken is van psychische klachten en ziekteverzuim in Nederland. In sectoren zoals de zorg en het onderwijs, waar de werkdruk vaak hoog is, zijn de cijfers nog hoger. Veel van deze jongeren ervaren de druk om altijd bereikbaar te zijn, zelfs buiten werktijd, wat bijdraagt aan een verstoorde werk-privébalans.
Een recent onderzoek van TNO en CBS laat zien dat bijna de helft van alle werknemers buiten werktijd bereikbaar is voor werk. Dit kan via e-mail, telefoon of WhatsApp. Vooral voor jonge werkenden is deze verwachting vaak aanwezig. Veel werknemers vinden het lastig om hun werk los te laten, zelfs als ze op vakantie zijn of hun weekend doorbrengen. Het gevoel van constant ‘aan’ staan, gecombineerd met de prestatiedruk die veel jongeren ervaren, verhoogt de kans op stress, burn-out en andere mentale gezondheidsproblemen.
Mascha Mooy, oprichter van Bye Bye Burnout, legt uit waarom het zo belangrijk is om grenzen te stellen: “Werknemers moeten beseffen dat het essentieel is om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Als je altijd beschikbaar bent, kan dat op de lange termijn leiden tot uitputting en burn-out. Vooral jonge mensen voelen vaak de druk om altijd ‘aan’ te staan, maar het is belangrijk om te realiseren dat echte rust nodig is om op de lange termijn goed te kunnen presteren.”
In verschillende landen, zoals Frankrijk en Australië, hebben werknemers het recht om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn zonder consequenties. In Nederland wordt er gesproken over een wetsvoorstel dat werkgevers zou verplichten om afspraken te maken met werknemers over hun bereikbaarheid buiten werktijd. Dit zou moeten helpen om de negatieve effecten van werk-FOMO te verminderen en de werk-privébalans van werknemers te beschermen.
Het aanpakken van werk-FOMO is cruciaal voor het welzijn van werknemers, vooral voor de jongere generatie. Het is belangrijk om zowel op persoonlijk als op bedrijfsmatig niveau de juiste maatregelen te nemen, zodat werknemers niet vast komen te zitten in een vicieuze cirkel van werkstress. Zo blijft werk gezond en houd je genoeg energie over voor privéleven, sociale activiteiten en ontspanning.
Beluister hier de reportage over werk-FOMO: