Vis is al eeuwenlang een populair voedsel, maar steeds vaker stellen mensen vragen over hoe we vis vangen, bereiden en eten. Van de discussie over het doden van kreeften en krabben tot het tegengaan van voedselverspilling de keuzes die we maken rondom vis worden steeds bewuster.
Een belangrijk ethisch vraagstuk is de manier waarop vissen en schaaldieren worden gedood. Sommige methoden, zoals ze eerst verdoven of met een snelle steek doden, worden als diervriendelijker gezien. Toch worden deze dieren vaak nog levend in kokend water gegooid, wat leidt tot discussies over dierenwelzijn. “Het is heel lastig om de pijnbeleving van vis in te schatten, maar er zijn al methoden voor diervriendelijke afdoening. Bijvoorbeeld zogenaamde stunnerapparaten, die dus stroom gebruiken en de dieren verdoven voordat het mes erin gezet wordt. Dus er zijn al verschillende methoden, alleen het moet natuurlijk wel praktisch haalbaar zijn”, zegt Johan Nooitgedagt (Voorzitter van de Nederlandse vissersbond).
Daarnaast bestaan er stigma’s rondom het bereiden van vis. Sommige mensen kiezen ervoor geen vis te eten vanwege zorgen over overbevissing of dierenwelzijn. Anderen vinden vis bereiden lastig en laten het liever over aan restaurants of kant-en-klare producten. Maar vis kan, mits duurzaam gevangen of gekweekt, een gezonde en veelzijdige keuze zijn. Johan is het hier mee eens: “De visserij is al lang bezig met het veranderen en verduurzamen van de methodes en dit blijft altijd vooruitgaan en veranderen. Vissers zijn nu namelijk al begonnen met selectief vissen, dit kan overbevissing tegengaan.”
De toekomst van vis in de keuken hangt af van de keuzes die we maken. Als vissers, chefs en consumenten zich bewust blijven van duurzaamheid en ethiek, kan vis een belangrijke en verantwoorde plek op ons bord blijven houden.
Benieuwd wat Marco Kraal (visexpert) hierover te zeggen had? Beluister hieronder de podcast!