KOKEN OP KLOMPEN: Zeeuwse Oesters: Platte en Creuse – Verschillen, Bereidingen en passende Drankjes

KOKEN OP KLOMPEN: Zeeuwse Oesters: Platte en Creuse – Verschillen, Bereidingen en passende Drankjes

Oesterputten in Yerseke

Yerseke in Zeeland is de plek waar je verse oesters kunt halen. Er zijn twee soorten Zeeuwse oesters: de platte en Creuse. Deze oesters worden gekweekt in de Oosterschelde en de Grevelingen. Het zijn twee totaal verschillende oesters, maar beide erg geliefd. Hoe bereid je deze twee verschillende oesters het best en wat voor drankje past erbij?

Bij de oesterputten in Yerseke liggen een paar oesterrestaurants die de platte en Creuse op verschillende manieren bereiden met diverse garnituren. Oesters & Bubbels is een oesterrestaurant in Yerseke. Hier werkt Mark Traas; hij kan alles vertellen over hoe een platte of Creuse het lekkerst is en wat erbij past. “Je kunt de oesters koud serveren, dus met van alles erop, bijvoorbeeld schuimpjes van limoen of gin-tonic. Als je ze warm wilt bereiden, dan doen wij het gegratineerd met kaas. Ze kunnen ook worden gebakken en gefrituurd, maar dat doen wij hier niet. Bij ons is de oester met komkommer en yuzu het populairst”, legt Traas uit.

Platte

De klassieke Zeeuwse platte oester is een lastige oester om te kweken en was in de jaren zestig zelfs bijna uitgestorven. De kweek duurt zo’n vier jaar. “De platte serveren wij altijd rauw. Ze worden niet gegratineerd. De platte worden ook niet zo heel mooi als je ze gratineert. Dat is meer met Creuses. En de platte zijn altijd wat zoeter. Dus je moet rekening houden met kaas en zo. Anders kan het allemaal heel zoet worden”, aldus Traas.

Creuse

De Zeeuwse Creuse is veelzijdig in zijn bereiding en kun je op allerlei verschillende manieren eten. Rauw is de meest gegeten variant, maar deze wordt ook vaak gegratineerd en gebakken. De Zeeuwse Creuse komt oorspronkelijk uit Japan en werd geïntroduceerd in Europa in de 20e eeuw. “Met de Creuse kun je veel meer doen. Ze zijn wat zilter en niet zo zoet. We hebben nu bijvoorbeeld een Creuse met sesam, soja en lente-ui. Dat is bijvoorbeeld ook heel lekker”, aldus Traas.

Drankje erbij

Door een drankje bij de oesters te nemen, zorg je voor een extra smaakbeleving. Traas weet wel wat hij zou kiezen: “Ik zou sowieso een bubbeltje pakken. Bijvoorbeeld een Cava, Prosecco of Champagne.” Witte wijn wordt ook vaak gedronken bij deze oesters.

Mark Traas’ favoriete oester is toch wel echt een naturel platte oester: “Ze zijn lekker zoet en minder zilt. Bij Creuse is het net alsof je je mond open hebt als je aan het zwemmen bent in de zee. Gewoon te veel zout water.”

Ik was afgelopen dinsdag op bezoek bij oesterkweekbedrijf Sinke in Yerseke. Ik ging op zoek naar de verschillen tussen de Zeeuwse platte- en Creuse oester. Luister hieronder naar de audioreportage om meer te weten te komen over het verschil.

Over de auteur

Elin Pronk

Ik ben Elin Pronk en ben 17 jaar. Ik kom uit Warmenhuizen in Noord-Holland. Vorig jaar ben ik voor havo geslaagd en nu studeer ik journalistiek op de hoge school Utrecht. Samen met onze klas publiceren wij elke week verschillende artikels over wat er gebeurd in de wijk Utrecht-Oost. Naast school vind ik reizen super leuk en gaaf. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om nieuwe dingen te zien en ontdekken. Later hoop ik journalist te worden en mij te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen die mij interesseren.