Rouwen om overleden huisdier nog steeds een taboe?

Rouwen om overleden huisdier nog steeds een taboe?

Foto: Ken Cooper

Rouwen bij het verliezen van een huisdier kan net zo heftig zijn als bij het verlies van bijvoorbeeld een familielid. Toch merken veel baasjes nog veel onbegrip voor hun rouwproces na het overlijden van hun trouwe viervoeter. Waarom kan dit onderwerp soms nog steeds moeilijk bespreekbaar zijn en hoe ga je hier mee om?

“Je hebt toch nog een hond?” Of “dan neem je toch gewoon een nieuwe?” Zijn dingen die veel mensen horen als zij het verlies van hun huisdier delen. Vaak lijkt er een soort hiërarchie te bestaan als het gaat om waar je wel en niet hevig om kan rouwen. Het overlijden van een dier wordt dikwijls als minder pijnlijk beschouwd dan het verlies van een persoon. Dat is eigenlijk best gek, want ruim 40 procent van de baasjes geeft aan dat hun huisdier een volwaardig lid van het gezin is. Dat blijkt uit cijfers van de Pet Monitor 2024 van de Aeres Hogeschool in Dronten.

Maar hoe ga er je er mee om als je huisdier komt te overlijden? Hanneke Fleur is Paraveterinair dierenartsassistente en geeft begeleiding aan mensen na verlies van hun geliefde huisdier. Zij heeft tips voor mensen over hoe ze het best om kunnen gaan met hun verdriet in zo’n situatie: “Het is het belangrijkst om je verdriet te erkennen. Praat erover met mensen die jouw situatie begrijpen. Elke avond even mijn verdriet van me afschrijven heeft mij enorm geholpen. Stop je verdriet niet weg, maar praat erover.”

Wist je dat niet alleen mensen, maar ook honden kunnen rouwen bij verlies? Luister hieronder de audioreportage, waarin rouwcoach en hondenexpert Marleen van Baal uitlegt hoe dat er uit ziet.

Over de auteur