Er heerst grote onrust in Turkije sinds de burgemeester van Istanboel, Imamoglu, is opgepakt. Veel van de protesterende mensen geloven niet in de aantijgingen tegen hem en beschouwen dit als een politieke zet van Erdogan. Hisham Arafat, een reporter die een tijd in Turkije heeft gewoond, volgt het nieuws over de protesten op de voet.
Laatste kans
De recente protesten in Turkije zijn veel groter dan eerdere demonstraties, zoals die in 2013. Volgens Hisham voelen veel mensen dit als een laatste kans om te voorkomen dat het land volledig in een dictatuur verandert. “Het begon met de arrestatie van de Imamoglu, die een belangrijke oppositieleider is. Mensen zijn woedend en de protesten breiden zich snel uit. Erdogan heeft het niet onder controle. Journalisten en demonstranten worden massaal opgepakt,” zegt Hisham.
Protesten verspreiden
Wat begon in Istanboel, sloeg snel over naar Ankara en andere steden. De kracht van social media speelt hierbij een grote rol. “Zelfs al probeert Erdogan het gebruik van social media te beperken, mensen vinden altijd manieren om informatie te verspreiden. Ze vertrouwen niet langer alleen op de staatsmedia,” legt Hisham uit. Dit betekent dat de protesten zich mogelijk nog verder kunnen uitbreiden en dat Erdogan moeite heeft om de situatie te beheersen.
Wat zeggen de vele arrestaties over de ernst van de situatie?
De Turkse regering heeft al honderden demonstranten en journalisten opgepakt. “Dit laat zien hoe nerveus Erdogan is,” zegt Hisham. “Hij weet dat de steun voor hem afneemt en dat veel mensen niet geloven in de beschuldigingen tegen Imamoglu. Dit is een strategie die hij vaker gebruikt: de oppositie de schuld geven en proberen hun invloed te beperken.”
Hoe kan Erdogan reageren zonder zijn macht te verliezen?
Erdogan blijft trouw aan zijn gebruikelijke tactiek: het framen van de oppositie als staatsvijanden. “Hij probeert het narratief te beheersen door te zeggen dat de protesten een bedreiging zijn voor de stabiliteit van Turkije. Maar steeds minder mensen geloven dat. Zijn grip op de macht lijkt zwakker dan ooit,” aldus Hisham. Met de groeiende woede en het toenemende verzet binnen Turkije, lijkt de situatie voor Erdogan steeds nijpender te worden. De vraag is of hij de onrust kan sussen zonder hardhandig op te treden en of de bevolking dat nog zal accepteren.
In deze audioreportage wordt er dieper op de verdeeldheid onder de Turkse bevolking: