ANTIconceptie

ANTIconceptie

Hormoonanticonceptie wordt door veel Nederlandse vrouwen gebruikt om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Naast dit gunstige effect van geboortebeperking heeft hormoonanticonceptie mogelijk veel negatieve bijwerkingen op het lichaam en de geest van de vrouw. Bijwerkingen rijken van een verlaagd libido, buikpijn, een opgezwollen gevoel en pijnlijke borsten tot, in zeldzame gevallen trombose. Dit laatste kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Door: Jasmijn Mascini

Helaas zijn er nog weinig alternatieven. In 2008 is een onderzoek gestart naar de mannenpil, hier is destijds niks uitgekomen. Berichtgeving over dit onderwerp roept vaak misagonie. Het onderzoek naar de mannenpil zou gestaakt zijn omdat er bijwerkingen ontstonden. Deze bijwerkingen zouden bestaan uit vermoeidheid, acne en een verhoogd libido. Is het wegblijven van de mannenpil gebaseerd op seksisme, óf is er iets anders aan de hand?

Gynaecoloog dr. Hajo Wildschud geeft hierbij een kanttekening: “Dit onderzoek is destijds gestaakt omdat er uiteindelijk niet zo veel uitkwam. Het sperma van de behandelde mannen bleef vruchtbaar.” Daarnaast legt dr. Wildschud uit waarom mannenanticonceptie (nog) niet ontwikkelt kan worden: “Bij de vrouw hangt de vruchtbaarheid samen met haar hormonen. Deze hormonen kunnen met anticonceptie worden gereguleerd en zorgen er zo voor dat er geen bevruchting plaats kan vinden. Bij de man zijn de spermacellen verantwoordelijk voor de bevruchting. Het is momenteel nog niet mogelijk om met medicatie gericht één bepaalde cel aan te passen, in dit geval dus de spermacel. Hierdoor krijg je dus een probleem; óf je richt je op alle cellen, óf de spermacellen worden niet gericht genoeg aangepast door de medicatie, waardoor zij dus nog steeds voor een bevruchting kunnen zorgen.”

Gaat er dan nooit een mannenpil komen? “Ik zeg nóóit nooit. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar individuele cellen. Dit zou dus ook kunnen gebeuren bij de spermacel. Wél moet er voor dit gerichte onderzoek meer prioriteit worden gegeven aan een dergelijke mannenpil. Er gaat natuurlijk heel veel tijd en geld in medisch onderzoek. Vaak wordt de prioriteit gesteld aan onderzoeken naar kwalen, zwangerschap wordt in die zin niet als een kwaal gezien.” Aldus dr. Hajo Wildschut.

De mannenpil zal er waarschijnlijk dus niet snel komen, maar er zullen in de toekomst wellicht wel anticonceptiemethoden bijkomen die veilig te gebruiken zijn. En, je kan natuurlijk ook altijd gewoon een condoom gebruiken.

Over de auteur

Jasmijn Mascini

Ik probeer mijzelf te ontwikkelen als multimediale journalist. Ik maak graag verhalen en vind het erg leuk om doormiddel van journalistiek de wereld om mij heen beter te leren kennen en begrijpen. Mijn interesses liggen vooral bij psychologie, kunt/cultuur en identiteit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *