Factcheck: langzaam wandelen niet per definitie meest optimaal voor vetverbranding

Factcheck: langzaam wandelen niet per definitie meest optimaal voor vetverbranding

Bron: ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

Claim: Onderzoekers ontdekten zelfs dat vrouwen die langzamer liepen meer vet verbrandden dan vrouwen die hun wandelingen versnelden.

Oordeel: deels onwaar

Bron van de bewering
Het tijdschrift Elle beweert in een artikel dat, met name bij vrouwen ouder dan 50, wandelen in een langzamer tempo (ongeveer 5,1 km/u) resulteert in meer vetverbranding dan wandelen in een hoger tempo (ongeveer 6,6 km/u). De langzame groep trainde ongeveer 54 minuten per dag, terwijl de snellere groep er ongeveer 45 minuten over deed. Elle suggereert dat langzamer wandelen een effectievere manier is voor deze vrouwen om vet te verbranden.

Aan het eind van het artikel van Elle wordt vermeld dat de resultaten niet voor iedereen gelden, maar in de titel en de eerste alinea wordt gesuggereerd dat langzaam wandelen dé oplossing is voor vrouwen boven de 50. De kop zegt: “Langzame wandelingen bevorderen gewichtsverlies bij vrouwen boven de 50. Mensen die langzamer liepen, verloren 2,73 keer meer vet dan mensen die snel wandelen.” Dit kan een verkeerde indruk wekken, want een vrouw boven de 50 die dit leest, zou kunnen denken: “Dat is makkelijk. Zo kan ik gewicht verliezen.” Maar is dit dan de oplossing om gewicht te verliezen voor elke vrouw? De redactie van Elle was niet te bereiken die insteek verder toe te lichten.

Waar baseren ze zich op?
Het artikel verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen die langzamer wandelden in een periode van 30 weken 2,73 keer meer lichaamsvet verloren dan snellere wandelaars. Echter, er zijn enkele kanttekeningen bij dit onderzoek. Ten eerste varieerden de proefpersonen in hun startvetpercentage, wat de resultaten kan beïnvloeden. Bovendien bestond de groep uit slechts 25 deelnemers, waarvan er na 15 weken nog maar 16 over waren, en liepen alle deelnemers dezelfde (korte) afstand: 4,8 km.

Het onderzoek laat zien dat vooral vrouwen met een hoger vetpercentage meer voordeel hebben van langzaam wandelen als ze dit langer doen (54 minuten). Dit suggereert dat er een verband is tussen de snelheid, de duur van de wandeling en vetverlies. Maar dat betekent niet dat langzamer lopen altijd zorgt voor meer vetverlies.

Onderzoeken
Uit ander onderzoek gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, blijkt dat wandelen bij een lagere intensiteit relatief meer vet als brandstof gebruikt dan hardlopen bij hogere snelheid. Echter, bij het hardlopen wordt er meer totale energie verbruikt, en dat heeft ook invloed op vetverbranding – vooral ook ná de activiteit.

Bart Bongers, medisch en inspanningsfysioloog, universitair docent Voedings- en Bewegingswetenschappen (UM) zegt :‘’De twee belangrijkste brandstoffen van je lichaam zijn vet en koolhydraten. Het hangt af van je inspanningsintensiteit, want als je langzamer wandelt dan heeft je lichaam inderdaad de neiging om de meest efficiënte brandstof te gebruiken en dat is vet.’’

‘’Relatief gezien verbrand je bij lage intensiteit het meeste vet, maar als je kijkt naar de absolute hoeveelheid gram vet, dan kan het best zo zijn dat je juist bij matig intensieve inspanning meer vet verbrandt— ergens tussen de 40 en 60 procent van je maximale inspanningsintensiteit in tegenstelling tot lage intensieve inspanning. Het hangt er dus helemaal van af hoe je ernaar kijkt.”

De totale energie die verbruikt wordt (in kilojoules of kilocalorieën) is afhankelijk van het zuurstofverbruik tijdens en na de inspanning. Bij hogere intensiteit stijgt ook het rustmetabolisme gedurende enkele uren na de training, wat leidt tot extra vetverbranding in rust blijkt uit dat onderzoek.

Volgens Jos de Koning, universitair hoofddocent aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, is de naverbranding van belang:
“Als je langzaam wandelt, verbrand je tijdens de activiteit netjes vetten. Maar je rustmetabolisme stijgt daarna nauwelijks. Bij intensievere inspanning verbrand je misschien meer koolhydraten, maar je metabolisme blijft daarna langer verhoogd. Daardoor verbrand je uiteindelijk juist meer vetten.”

Ook calorietekort van belang
Uit dit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Nutrition, blijkt dat vet verbranden ingewikkelder is dan alleen kiezen voor langzamer of sneller wandelen. In de studie werd gekeken naar het effect van een dieet met minder calorieën (500-800 kcal/d) met en zonder matig wandelen bij 82 mensen met overgewicht en obesitas. De resultaten lieten zien dat mensen die het dieet volgden en ook 2,5 uur per week wandelden, meer gewicht en vet verloren dan mensen die alleen het dieet volgden. Bij beide groepen nam het vetpercentage af en verloren ze gewicht. Dit laat zien dat ook een belangrijke factor voor afvallen is dat je minder calorieën eet dan je verbruikt. Beweging, zoals wandelen, kan helpen, maar het is niet de enige manier om vet te verliezen.

Conclusie
Langzamer wandelen kan op korte termijn een hoger aandeel vetverbranding geven, maar sneller bewegen zorgt voor een hogere totale vetverbranding over de dag. Ook zorgt het voor meer verbranding van energie in totaal die ook later niet alsnog als vet kan worden opgeslagen. Daarmee is te stellen dat vrouwen met obesitas die opzoek naar een manier om te bewegen en optimaal vet te verbranden, langzaam wandelen een goede optie is. De drempel om dit daadwerkelijk te doen is lager. Toch geldt niet voor elke vrouw, want het hangt ook af van andere factoren als leeftijd en start vetpercentage. De bewering bevat waarheden, maar over simplificeert het verband tussen intensiteit, duur en vetverbranding, waardoor het als deels onwaar kan worden beoordeeld.

 

 

Over de auteur

Britt de Ronde

Britt de Ronde is 19 jaar en eerstejaars student op de School voor journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Britt is hier gaan studeren nadat zij in 2021 de HAVO heeft afgerond aan het Fortes Lyceum in Gorinchem. Vervolgens heeft zij twee tussenjaren genomen om er zo achter te komen wat ze daarna wilde gaan studeren. In dit tussenjaar heeft zij op landelijk niveau in Utrecht en Leiden gebasketbald en heeft ze ook gewerkt. Onder andere in de zorg als huishoudelijke hulp, maar ook in de horeca. Na een aantal studies bezocht te hebben is Britt uiteindelijk terecht gekomen bij de studie journalistiek. Ze heeft altijd veel interesse gehad in het nieuws en is erg maatschappelijk betrokken. Ze luistert graag naar anderen en is van zichzelf leergierig. Ze staat er altijd voor open nieuwe dingen te leren. Binnen de journalistiek lijkt haar misdaadjournalist en sportjournalist het meest interessant, maar ze staat nog steeds open dit verder te ontdekken.