Particuliere verhuurders negeren regels en vragen te veel huur 

Particuliere verhuurders negeren regels en vragen te veel huur 

Bron: Pexels.com

Uit onderzoek van RTL blijkt dat veel particuliere verhuurders ondanks de wetgeving toch torenhoge huur blijven vragen, zogeheten woekerhuren. Door de Wet Betaalbare Huur die op 1 juli 2024 van kracht is gegaan, moeten particuliere verhuurders zich via een puntensysteem houden aan een maximale huurprijs. In de praktijk gebeurt dit echter nauwelijks. 

Het RTL-onderzoek bracht tientallen voorbeelden aan het licht van woningen die fors te duur worden verhuurd. Verhuurders durven, door de enorme woningnood, hogere huren te vragen met de gedachte: “iemand is vast wel bereid dit te betalen.” Voor woningzoekenden, en met name jongeren en starters, leidt dat tot onmogelijke keuzes. 

 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de wet, maar die handhaving is vaak ontoereikend. De lokale Utrechtse partij Student & Starter herkent het probleem. “Wonen is een grondrecht, en het is onacceptabel dat verhuurders misbruik maken van de wooncrisis door buitensporige huren te vragen,” stelt raadslid Lars van Rooij. “Veel jongeren zijn bang om misstanden te melden, maar gelukkig kan een huisbaas je niet zomaar uit huis zetten als je naar het huurteam stapt.” 

Volgens Student & Starter is de Wet Betaalbare Huur een goede stap, maar moet de handhaving beter. “De gemeente biedt via het huurteam ondersteuning aan huurders, waar zij terechtkunnen voor hulp en advies. We hebben bovendien een motie aangenomen om een verhuurdersvergunning in te voeren. Daarmee kunnen we beter controleren of verhuurders eerlijke prijzen vragen én onderhoud plegen, voordat een huurder een contract tekent.” 

 

Van Rooij ziet een structurele oplossing in meer bouwen, woningdelen en het aanpakken van leegstand: “Zolang het aanbod tekortschiet, blijven malafide verhuurders ruimtezien om misbruik te maken.” 

De Woonbond ziet de oplossing vooral in het vergroten van het aanbod aan betaalbare woningen. Daarnaast pleiten ze zich in openheid vanuit verhuurders. “Op die manier is voor woningzoekenden direct duidelijk hoeveel punten een woning heeft, welke huurprijs daarbij hoort en kunnen zij erop vertrouwen dat dit klopt,” aldus Mathijs ten Broeke, woordvoerder Woonbond. 

Over de auteur

Lois Doornheim

Lois Doornheim (2005) studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Als journalist streeft ze naar de gevoeligheid en emoties in verhalen. Deze verhalen zoekt ze op in Utrecht. Daarbij zoekt ze actuele en relevante onderwerpen. Nieuws dat mensen aan het denken zet en wat ze meenemen in hun eigen leven. Vorig jaar heeft ze een film oriëntatie gevolgd bij Open Studie. Hier heeft ze onder andere een gevoelige korte documentaire gemaakt met als hoofdthema 'aanraking'. Ze wil de uitlaatklep zijn van belangrijke maatschappelijke thema's. Ze deelt verhalen met een unieke kijk en kwetsbare en betekenisvolle thema's. Momenteel studeert Lois Doornheim aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze producties over het centrum van Utrecht maakt. Lois Doornheim is bereikbaar via onderstaand e-mailadres voor uitnodigen, vragen en tips. lois.doornheim@student.hu.nl