Toekomst van tech krijgt vrouwelijker gezicht op Girls’ Day

Toekomst van tech krijgt vrouwelijker gezicht op Girls’ Day

Bron:DWIT

Door heel Nederland openen bedrijven hun deuren om jonge meiden kennis te laten maken met de veelzijdigheid van bèta, techniek en IT. Op donderdag 10 april 2025 nemen meer dan 10.000 meisjes tussen de tien en vijftien jaar deel aan Girls’ Day.  Tijdens deze dag gaan de deelnemers actief aan de slag met activiteiten zoals programmeren, solderen, houtbewerken, en mentaal printen. Het doel is om ze te laten ervaren dat de wereld van techniek en IT toegankelijk is. 

Een van de organisatoren van Girls’ Day is Emily van Putten, IT-professional en bestuurslid van Dutch Women in Tech. Zij staat bekend om haar inzet voor diversiteit en inclusie binnen de technologiebranche. Van Putten benadrukt: “Het is essentieel dat we het systeem aanpassen om een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen kan floreren, ongeacht gender. Diversiteit is cruciaal voor innovatie en vooruitgang in de tech-industrie.”

Volgens haar is Girls’ Day belangrijk omdat het jonge meiden laat zien dat ze wél thuishoren in deze sector. “Leerlingen vinden het waardevol om praktische inzichten te krijgen en ervaren dat techniek en IT veel meer te bieden hebben dan ze vooraf dachten. Zeker als ze verhalen horen van vrouwen die al in het vak zitten.”

Girls’ Day 2025 is een initiatief van expertisecentrum VHTO , het expertisecentrum voor meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Het evenement streeft ernaar om stereotypen te doorbreken en jonge meiden te inspireren voor een toekomst in de technische sectoren. 

Aan tafel tijdens de uitzending heeft Evi van der Velden plaats genomen, om meer te vertellen over hoe het als vrouw is om in de IT te werken. Krijgt ze veel te maken met vooroordelen in het werkveld? Als onderdeel van Women in Tech kan ze hier alles over vertellen.

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com